петък, 29 март 2024 г.

Радев се среща със служебния кабинет преди предаването на властта

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще се срещне на „Дондуков“ 2 с членовете на третия си служебен кабинет преди премиерът Стефан Янев и екипът му да предадат властта на редовно правителство с министър-председател Кирил Петков. 

Преди три месеца служебният кабинет, назначен от Румен Радев, положи клетва на церемония в президентството. Тази година държавният глава назначи последователно две служебни правителства, след като два парламента не успяха да излъчат редовен кабинет. Временната власт управлява страната 7 месеца, през които Радев разчиташе на почти непроменен екип служебни министри, ръководени от Стефан Янев.

„Вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, а и да работите за бъдещето на България“, каза в средата на септември Радев, а преди дни отчете:

„Двете служебни правителства, които назначих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те показаха ясно, че може да има единодействие на хората с различни политически възгледи“.

Това ще трябва да доказва и новото коалиционно споразумение от 4 партии. След 215 дни начело на държавата Стефан Янев ще предаде управлението на Кирил Петков, който беше служебен икономически министър. Янев остава в екипа на Петков като министър на отбраната. Досегашният – Георги Панайотов, ще бъде новият посланик на страната ни в САЩ.

Постовете си в редовния кабинет запазват министърът на вътрешните работи Бойко Рашков и на образованието Николай Денков.

В неделя служебният кабинет се събра на извънредно заседание, последно преди новото правителство да встъпи в длъжност.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html