четвъртък, 25 април 2024 г.

Проф. Огнян Кунчев: Вариантът Омикрон вече е в България

Снимка: БГНЕС

Считам, че вариантът Омикрон вече е в България. Това каза за Bulgaria ON AIR математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. Tой очаква осезаемо покачване в броят на заразените след празниците.

„Имаме много връзки с Англия, не знам контролът да е затегнат. Прекарва се леко, как да го забележите. Човек не подозира, че има Омикрон. Хората се завръщат за празниците, въпросът е колко е човекопотокът. Едно 30 000 работници и студенти ще се върнат“, каза проф. Кунчев.

Tой очаква осезаемо покачване в броя на заразените след празниците. Математикът даде пример с Великобритания и мерките, които взима Обединеното кралство. Очаква се там заради Омикрон да починат още между 25 хил. и 75 хил. души.

„Англия с голямо закъснение въведе локдаун и много добре си научи урока. Сега локдаунът у нас беше на 21 октомври. Основни потърпевши бяха училищата. Тестовете са много важно нещо. Всички ученици вече са преболедували няколко пъти коронавируси. Минава леко, но не им пречи да го разпространяват“, заяви проф. Кунчев.

„Омикрон ще бъде доминиращ вариант до средата на януари. Ще има пета вълна, но тя ще бъде по-лека от предишната. Имаме малко над 700 хил., които са прекарали вируса. Умножаваме по 5 – имаме 3,5 млн., които са се срещнали с вируса. Изследванията на китайските учени показват, че след деветия месец хората стават все по-уязвими, става реинфекция. Имаме 1,8 млн. двойно ваксинирани. 800 хил. от тях бяха ваксинирани до края на юни. 1 млн. са с надежден имунитет. Стават около 4,5 млн. Въпросът е колко е населението на България. Остават около 1-1,5 млн. податливи на зараза. С разумен и частичен локдаун успяхме да намалим броя на заразените. Основен спад очаквайте май месец. Положителната прогноза е, че Омикрон се прекарва леко. Може петата вълна да е по-лека като смъртност и тежко прекарване. Няма смъртен случай след Омикрон“, каза Кунчев.

Източник: Bulgaria ON AIR

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html