5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон

кадър: Нова

„Заради новия вариант Омикрон трябва да се постави трета доза от РНК ваксина, защото тя наистина предпазва“, заяви проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столичната община.

„При първи две дози от AstraZeneca защитата е само 20%. Ако обаче се постави бустерна доза при две предишни от Pfizer, се изравнява защитата срещу Омикрон с тази срещу Делта варианта – 85% е сигурно, че няма да се разболееш или ако се случи, ще бъде по-леко“. Това обясни проф.  Кантарджиев.

Той подчерта, че Омикрон е по-заразен, но протича по-леко. Ваксините са малко по-слаби срещу него, а вече преболедувалите COVID-19 могат да се заразят отново. Професорът прогнозира, че нивото на смъртност може да се покачи заради неоказана медицинска помощ.

Според него новите случаи на коронавирус у нас намаляват доста бавно, защото 10 болни заразяват 9 души. „Не можем да очакваме стръмен спад на случаите. Много са хората в интензивни отделения и починалите“, каза още специалистът.

Той допълни, че 45% от населението на София е ваксинирано. „Не трябва да изпускаме задължителната ваксинация на децата, както и не бива да допускаме епидемии от други инфекции“, призова професорът и прикани хората да се ваксинират и за грип.

Източник: Нова

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html