вторник, 23 април 2024 г.

Зима в Словения

снимки: travelaway

Словения, малка страна, закътана в планинските контури на Централна Европа, може да се похвали с удивителни природни пейзажи през цялата година. Въпреки че е популярна туристическа дестинация през пролетта и лятото, през зимата Словения наистина надминава себе си.

От декември до март зелените хълмове и гори са поръсени със снежен прах, докато заснежените върхове на Юлианските Алпи създават драматичен фон. Пътуването извън силния туристически сезона също има своите предимства; не само, че е по-евтино за посещение, но на практика ще имате всичко за себе си! От епични приключения високо в планините до слънчеви бягства по морето (и всички покрити със сняг замъци между тях!), има безкрайни възможности да се насладите на зимния рай на Словения.

Представяме ви идеи за зимни преживявания, които да добавите към своето снежно приключение из Словения.

Посетете очарователния град Шкофя Лока

Средновековният град Шкофя Лока се намира на по-малко от час път с кола северно от Любляна, което го прави отлична възможност за еднодневна екскурзия. Тук посетителите могат да се възхищават на колоритната архитектура, повлияна от Бавария с нейните типични червени покриви и да прекарат следобеда в скитане по очарователните улици на Стария град. Основните забележителности включват манастира на капуцините, старото кметство и житницата, като всички се гордеят с богата история.

Пътуването до тук обаче не е пълно, без да видите известния Капуцински мост, каменен полукръгъл шедьовър, който е още по-вълшебен под снежна покривка. За страхотна гледка към града, направете 15-минутна разходка до църквата Св. Кръст. Панорамата, представяща замъка Лока от 12-ти век отпред и в центъра, е ненадмината!

Насладете се на гледки от замъка Любляна

Построен през 11-ти век като средновековна крепост, Люблянският замък се извисява над града. През годините той е служил като дом за крале, жилище за армии и дори като затвор. За да посетите замъка, трябва да се изкачите по заснежения хълм, започвайки от градския пазар. Плъзнете се по алеи и през засадени с дървета пътеки, докато излезете на Castle Hill, който предлага първокласна гледка към града отдолу.

Ако времето се окаже темпераментно, влезте вътре, за да разгледате историята на замъка или се вмъкнете в техния уютен ресторант за обилно и вкусно хапване. В по-топли дни се насладете на чистия въздух и се скитайте наоколо, докато усещате как снегът хрупа под краката ви.

Загрейте с горещ шоколад

В Словения местните обичат да се хранят и да правят кафе паузи навън – независимо от времето. През зимата вътрешните дворове са пълни с нагреватели и одеала, което допринася за топлата и уютна атмосфера. След ден, прекаран в разходка из калдъръмените улици на Любляна, спрете се в едно от многото кафенета за вкусен горещ шоколад.

За най-богатата и кремообразна чаша горещо какао в града се отправете към Cacao, удобно разположен на брега на реката с изглед към катедралата. Между нагревателите и горещата чаша ще се стоплите за нула време.

Прекарайте един уикенд на езерото Блед

Със своя живописен остров и извисяващи се планини с бели върхове, езерото Блед е очарователно през цялата година. През зимата обаче това е сцена направо от заснежена приказка. Независимо дали се наслаждавате на коледните тържества, приключенията на открито или просто отпивате горещо капучино на крайбрежната алея, езерото Блед е най-доброто зимно бягство. Посещавайки го извън сезона, имате възможност да се вгледате в невероятния пейзаж без присъствието на лятната тълпа.

За един перфектен зимен уикенд, разходката около езерото и походът до гледката Ойстрица (особено при изгрев или залез) са незадължителни. Друга съществена дейност е да гребете до самия малък остров, дом на очарователната църква на езерото Блед, известна още като църквата Успение Богородично. Ако езерото замръзне, посетителите трябва да се пързалят с кънки, което е също толкова възхитителен начин да стигнете до там!

Изследвайте подземния свят

Тази малка страна има своя доста голям дял от високи върхове, но някои от най-завладяващите й пейзажи се намират под земята. В пещерата Постойна, най-голямата и най-популярна пещера в Словения, посетителите се качват на борда на малък влак и биват отведени в тъмнината. Веднъж вътре, се появява феноменално шоу от сталактити и сталагмити. Докато сте тук, можете да срещнете и човешката рибка (наричана още Olm), рядък, безочен и почти полупрозрачен вид, който може да живее години без храна.

След като се върнете над земята, разгледайте близката гледка към Предямския замък, уникален ренесансов замък от 12-ти век, който е впечатляващо гравиран отстрани на пещера.

Бягство на Словенската Ривиера

Търсите почивка от снега? Отправете се към Пиран, колоритен град, сгушен покрай яркосините води на Адриатическото крайбрежие. Това е оживена гореща точка за туристите през лятото, но през зимата пътниците изживяват цялата магия на Пиран без тълпи.

Това приятно бягство на морето е център на култури – Венециански архитектурни влияния, хърватски морски пейзажи и вкусна словенска кухня. Направено е още по-великолепно по време на празниците с парад от мигащи светлини!

Насладете се на самотата на езерото Бохин

Езерото Бохин, божествено ледниково езеро, скрито на дъното на Юлианските Алпи, често се пренебрегва в полза на по-известния си съсед, езерото Блед. Но да си по-малко известен скъпоценен камък има своите предимства; без суматохата от магазини и кафенета, това е истинско място за усамотение. Дойде ли зимата, то се превръща в снежен оазис, обграден от заскрежени върхове и дървета, поръсени със сняг.

Отидете по-нататък до водоизточника на езерото, Slap Savica, деликатен водопад на запад, или прекарайте следобеда на ски в ски курорта Vogel точно надолу по пътя. Ако просто да се любувате на пейзажа е по-скоро вашето нещо, не можете да сбъркате със зимен пикник на пристана сред гледка към църквата Св. Йосиф. С правилното количество слоеве от дрехи и одеала – и може би малко допълнително вино – това е изключително място за обяд.

Ски и сноуборд във Vogel

За ден на пистите ски курорта Vogel, който се намира в покрайнините на Национален парк Триглав, е вашето място. Достъпен чрез кабинков лифт от езерото Бохин, той със сигурност ще предложи незабравимо изживяване.

С четиринадесет мили склонове, пет мили маршрути за бягане и сноупарк, Vogel е идеалното място както за начинаещи, така и за експерти. С три бара и две кафенета има и много възможности за затопляне и хапване между спусканията. Ако снежните спортове не ви харесват, седнете и се насладете на пътуването с кабинков лифт от езерото, което предоставя епични 360° гледки. Без значение как прекарате деня си във Vogel, ще бъде уникално и запомнящо се.

Източник: travelawey

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html