петък, 26 април 2024 г.

Прокуратурата: Шефът на ГДБОП оказвал натиск по разследването АМ „Хемус“

Снимка: БНР

От прокуратурата заявиха, че директорът на ГДБОП Калин Стоянов е притискал прокурори по разследването за източените милиони от строежа на магистрала „Хемус“. По делото срещу обвинения за пране на пари Борислав Колев Калин Стоянов оказал „безпрецедентен натиск“ върху наблюдаващите прокурори.

От наблюдаващите прокурори по делото срещу Колев било поискано – срещу обяснения от негова страна, да не протестират наложения му от Софийския градски съд домашен арест, а обвинението му да бъде преквалифицирано в по-леко. Впоследствие обвиняемият отказал да говори пред разследващи.

Веднага след това среща с прокурорите е поискал директорът на ГДБОП Калин Стоянов, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова:

„Упълномощеният защитник на обвиняемия е заявил, че неговият подзащитен ще даде обяснения, без да уточнява какви, като е поставил към наблюдаващите прокурори изисквания като условия, за да бъдат дадени тези обяснения и впоследствие директорът на ГДБОП е отправил редица реплики към колегите, че с този отказ да бъдат удовлетворени исканията на защитата се слага край на делото, пречи се на разследването и за това ще бъде търсена отговорност“.

Образувано е досъдебно производство за опит обвинителите да бъдат склонени да нарушат служебните си задължения, като ще бъде разпитан и самият директор на ГДБОП.

 

Бойко Рашков: Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност

Твърденията за оказван от него натиск върху прокурори министър Бойко Рашков определи като „преувеличени“. Той обвини прокуратурата, че съзнателно не е активна по разследването за източените пари от строежа на магистрала „Хемус“:

„Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година“, твърди Рашков.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html