четвъртък, 25 април 2024 г.

Книга събира лекции по културна антропология на Цочо Бояджиев

Снимка: Софийски международен литературен фестивал

Книгата „Другото Средновековие“ събира лекции по културна антропология, които Цочо Бояджиев изнася в продължение на две десетилетия в Софийския университет. Томчето излиза в годината, в която професорът отбелязва своя 70-годишен юбилей. Това стана ясно по време на онлайн среща от деветото издание на Софийския международен литературен фестивал, предава БТА.

Именитият български поет, философ, преводач и фотограф разказа как като преподавател в университета създава нов курс от лекции, защото това, което преподава до момента, до голяма степен, се повтаря. Новосъздаденият от него курс се нарича „Културна антропология на Западноевропейското средновековие“ и се занимава с ежедневния живот и обичайните вярвания от периода, върху които се изгражда философията. По думите му темата е безкрайна и му позволява, освен да преподава, да надгражда себе си и да научава нови неща. Материалите, които е преподавал около две десетилетия, през месец декември са събрани в книгата „Другото Средновековие“.

Запитан дали се срещат езикът на философията и езикът на поезията, проф. Бояджиев отговори, че поетическият изказ по някакъв начин присъства в стилистично добрата философска литература. Според него философският текст може да бъде написан интригуващо, поетично и разбираемо. Разказа, че е имал период от 25 години, в които не е писал поезия. Допълни, че в стиховете си се опитва да не прекрачва деликатната граница на сантименталността, но и се стреми да има известна доза ерудитски заигравания. Според него естетската игра позволява на човек да се дистанцира от прекалено директното демонстриране на чувствата.

„Поетът трябва да умее да пише в класически стих. За да бъде белият стих преодоляване на класическата форма, а не несправяне с нея“, каза още Цочо Бояджиев.

За фотографията обясни, че както и в поезията му, има два периода – ранен и късен, с пауза между тях. След паузата се връща към фотографията с намерението само да овладее в достатъчна степен дигиталното снимане, но фотографът Николай Трейман го изкушава да продължи да снима и да се занимава с фотография.

 

Източник: БТА

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html