събота, 27 април 2024 г.

Истанбул през декември – част 2

снимки: travelaway

За тези, които желаят да издържат на студа и нямат против снега – зимата в Истанбул може да бъде още по-очарователна и със сигурност по-малко пренаселена и скъпа от лятото. Това е страхотно време от годината за посещение, ако харесвате всякакви културни дейности, тъй като забележителности като музеи и известни джамии ще ви предложат отдих от студа, без опашките и тълпите .

Въпреки че е предимно мюсюлманска страна, много истанбулци празнуват Коледа, а Нова година е едно от най-големите събития през годината. Ако никога досега не сте обмисляли да прекарате празниците в Истанбул, може би е време да предприемете пътуване до този изненадващо празничен град през декември.

Насладете се на коледната изложба в Şekerci Cafer Erol

Дългото семейно наследство от сладкарски изделия, произхождащо от 18-ти век, Şekerci Cafer Erol е един от водещите магазини за сладкиши в Турция. Сега те имат няколко места, въпреки че водещият магазин, който първоначално отворя врати през 1945 г., се намира в Кадъкьой.

Въпреки че със сигурност продават сладкиши целогодишно, коледният сезон е особено натоварен и доходоносен за тях. За да влязат в празничния дух, те обличат историческата си фасада в сложна коледна експозиция всяка година. Вътре ще намерите специална селекция от лакомства и кутии за подаръци, направени специално за сезона. Ако се опитвате да направите перфектната празнична снимка за вашия Instagram, отидете през нощта, когато лампичките светят.

Посетете Света Триада

Разбира се, последователите на гръцкото православие отдавна познават особените прелести на Света Триада, но дори и тези, които не са част от вярата, са добре дошли да се присъединят към литургията на Бъдни вечер. Перфектен пример за необарокова архитектура, църквата първоначално е построена в края на 18-ти век на мястото на гръцко гробище и болница и е първата куполна християнска църква, построена в Истанбул след падането на Константинопол в средата на 1400-те.

Вътре ще намерите впечатляващ декор, включващ позлатени акценти, кристални полилеи и изкусно изработени витражи, заобиколени от много мрамор.

Насладете се на малко локум

Ако никога преди не сте опивали, локумът е изключително сладък и има текстура, която вбесява както зъболекарите, така и родителите. Поради тази причина много деца растат, знаейки, че локумът е запазен за специални поводи, някои го имат само на Коледа.

Ако искате да опитате сами, потомците на Бекир Ефенди, човекът, на когото се приписва изобретяването на локум, все още управляват малката верига от сладкарници, основана от него през 1777 г.

Разгледайте празничните декорации в мол Vadistanbul

Влезте в който и да е мол в Истанбул през декември и непременно ще откриете огромни изложби на светлини и новогодишни елхи. Но Vadistanbul Mall, който приютява само висок клас и луксозни марки, е уникален. Техните витрини са легендарни, така че това е идеалното място да направите това перфектно празнично селфи и да завършите всяко коледно пазаруване, което сте оставили за последния момент.

Празнувайте с малко раки

Подобно на много близки нации, особено тези с традиции във винопроизводството, Турция има свой национален спирт, произведен от отработените гроздови кожи след пресоване: раки. Ако някога сте опитвали гръцко узо или арак от Леванта, вече сте малко по-запознати, тъй като ракито се прави по подобен процес и има същия отличителен вкус на анисет.

Макар и не изключително, то често се сервира с вода и лед, което превръща течността от бистра в млечнобяла. Известен е с това, че затопля костите в студен ден, така че когато посещавате Истанбул през декември, не е задължително да чакате почивка, за да се насладите.

Карайте ски в Национален парк Улудаг

На по-малко от три часа път от Истанбул е ски зоната Uludağ. Макар и не толкова впечатляваща, колкото Австрия или Италия, малката ски зона в националния парк е обичана от истанбулчани заради близостта си до града и разумните цени.

Има няколко ферибота на ден, които могат да ви отведат до Бурса от Yenikapi. От там можете да вземете шатъл или такси до ски зоната. Не се притеснявайте, ако не сте донесли собствено оборудване: има съоръжение в планината, където можете да наемете екипировка за деня.

Празнувайте Нова година по турския начин

Новогодишната нощ в Истанбул е голям празник и турците имат свои собствени уникални начини да празнуват. Отнасят се почти като към Коледа: семействата често приготвят вечеря с печена пуйка, разменят подаръци и не е необичайно да видите Ноел Баба или Дядо Коледа навън по улиците.

В Истанбул акцентът на новогодишните празненства е невероятната заря над Босфора. Започва в полунощ, с най-добрите гледки от Ускюдар и Ортакьой. Дори и да не сте в един от тези квартали, всяко място, достатъчно високо и с ясна видимост към моста на Босфора, ще ви даде впечатляваща гледка и нощ, която да запомните.

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html