петък, 26 април 2024 г.

Израелски учени установиха коя ваксина пази от Омикрон

Снимка: ТВ Европа

В Израел установиха, че бустерна доза от ваксината на „Пфайзер“ осигурява значително ниво на защита срещу Омикрон варианта на коронавируса. Проучването е показало, че хора, които са получили подсилваща доза преди един месец, са изградили по-добра защита, отколкото онези, получили бустер преди 5-6 месеца.

Бустерната доза от ваксината на „Пфайзер“ предоставя значителна защита срещу варианта Омикрон, показва израелско проучване. Изводите от проучването потвърждават заключенията на „Пфайзер“ и „Бионтех“, публикувани тази седмица. Те показват, че бустерните дози може да се окажат ключови за предпазването от новия вариант на вируса, който е по-трансмисивен от досегашните.

Проучването, извършено от медицинския център Шеба и Централната вирусологична лаборатория на израелското здравно министерство, е сравнило кръвта на 20 души, получили две дози преди 5 до 6 месеца, с кръвта на същия брой лица, получили бустерна доза преди месец.

Хората, получили втора доза преди 5 или 6 месеца, не са имали никаква способност да неутрализират Омикрон, макар че имунните им системи са имали известна способност за защита срещу Делта, казва Гили Регев-Йочай, директорка на отдела по заразни болести в Шеба. „Добрите новини са, че с бустерната доза тя нараства около 100 пъти“, макар че способността за защита е четири пъти по-ниска от тази срещу варианта Делта, добавя специалистката.

Израелският екип е извършил проучването си, използвайки реалния вирус, докато фармацевтичните компании са използвали създаден с биоинженерство псевдовирус.

Източник: ТВ Европа

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html