събота, 20 април 2024 г.

Гриша Ганчев: Вдигаме нов стадион за 45 млн. евро

Снимки: Интернет

ЦСКА ще има нов стадион до 2023 година за 45 милиона евро, заяви собственикът на „червенте“ Гриша Ганчев в „120 минути“ по bTV.

Той ще бъде за 15 000 седящи места и ще бъде в чашката на сегашното съоръжение. Инвеститорите са Гриша Ганчев, Юлиан Инджов и още един инвеститор.

„За мен това е последната кауза в моя живот“, заяви той. Според Ганчев няма дългове за наем, който е 96 000 лева без ДДС, защото има право да се реинвестира в базата.

Той разкри спекулация на служебния министър Андрей Кузманов, който прави търг на залите на останалите клубове на ЦСКА. „Така всеки може да си вкара картофите там. А там тренират децата от държавното училище на България. И има парадокс. Родители събраха пари за ремонт на залата по акробатика. Дойдоха от „Сердика спортни имоти“ и вдигнаха наема. Какво е това?“, допълни той.

„Как да не подкрепим Бербатов, след като БФС е една секта. Трябват млади хора“, категоричен бе той.

Догодина Гриша Ганчев обяви, че се отказва от бизнеса в България. И единственото, което може да го откаже от ЦСКА е да не дадат да му строи стадион.

„Червените” са си винаги в окопа били, и то не от вчера, а от 30 години. Последните години най-долу в окопа и аз не знам на кой пречи този клуб. Има толкова голяма фенска маса и все пак той е социален феномен. По принцип ние, откакто сме с Инджов и Стоичков в ЦСКА, в началото само давахме. На 80- 90% клубът се самоиздържа, което е важното”, започна Ганчев.

„Ще започна от ОСК на ЦСКА. Това е заповед 94 от 01.12.2021-а. До 20-и декември се провеждат търгове на всички зали, в които тренират спортовете на ЦСКА. Има право всеки да се яви на търга, физическо юридическо, ЕТ и т.н, т.н – да кандидатства за зала. Парадоксът е, че в тези зали тренират децата на спортното училище на ЦСКА, което е държавно. Това училище кара децата си да тренират в зали, в които тренират други клубове. На този търг се явява „Пенчо”. Той печели залата, дава цена и казва, че в тази зала си оставя картофите. Никъде не е упоменато за какво се ползва. На една от залите родители събраха пари да тренират акробати и гимнастици и да я модернизират. Идват „Сердика Спортни имоти”, разбирай Пламен Манолов и казва: „Много ми харесва залата, ще увеличим наема. Като тези зали са на държавата, а това училище е на държавата, от какъв зор трябва едната държава да плаща на другата някакви наеми? Това е големият парадокс”, продължи Ганчев.

„Защо взима наем държавата, когато не инвестира? Капиталът на дружеството е 115 млн. лева. Стадионът на ЦСКА е оценен на 23,7 млн. лева. Това са 23,6% от целия капитал на „Сердика спортни имоти”. 98% от загубите на това дружество казва, че са от наема на ЦСКА, който не е платил и се равнява на 2,5 млн. лева. Досега не е платен, наистина. В самия договор има записано, че парите от наема се реинвестират в стадиона. 96 хиляди лева на месец без ДДС. Това е без данък сгради и такса смет. Там добавяме още 300 хиляди лева на година от клуба. Питам аз, при положение, че от този капитал 115 млн. – 23 млн. го ползва ЦСКА. Другите осемдесет и няколко милиона го ползват други. Къде отиват тези пари? В какво се инвестират? В самия договор ние имаме право да си реинвестираме парите. Нашите хора ходиха при министъра и не отричаме, че дължим пари. Досега сме дали 4,8 млн., те не признават това. Ние не искаме да даваме пари на някакво дружество, което е извънбюджетно, за да може някой си по някакъв начин да ги източи. Те не си четат договорите. Манолов казва, че не може да влагаме пари, защото той управлява министерството, както си знае. Той е някакъв шеф на другите спортни съоръжения, примерно на Националния стадион. Тези пари за наем отиват в „Сердика спортни имоти”. Никой не знае какво става с тях. Те не са забили един пирон при нас. Те се отнасят така към базата на ОСК на ЦСКА, не само към футболния клуб. Намерили са нещичко и си копаят. Нека си копаят. При положение, че не си ангажиран с тези футболни клубове. Поне недей да пречиш и да ги скубеш като дойна крава. Стадионът – МС изкара навремето едно решение, че трябва да стане ПЧП. Което означава, че инвеститорите дават една част от парите, те ще си апортират стадиона и Панчарево и почва да се строи стадиона. Две години правихме оценки, дойде кризата. Министерството се мота. Първо правиха оценка на 35 млн. после 28 млн., а реално са 17 милиона, защото за толкова пари я апортират. Приехме с Инджов, че тази оценка е 23 млн. Дойде ковид-криза, замота се работата, но ние сме готови вече. По старите сметки стадионът струваше 30 и нещо милиона евро, сега отива на 45 млн. евро. Капацитет 15 хиляди седящи места, затворен на 80%, извит дизайн”, е мнението на Ганчев.

„3 инвеститора има за стадиона – аз, Инджов плюс един друг, който не ми е позволил да му споменавам името, плюс финансиране на един фонд. Вместо да го направим за 32, сега ще го направим за повече пари в милиони. Мотахме се и затова. Дано да стане по-бързо правителството да си уредим отношенията с държавата и да започнем. Това е моята последна кауза в моя нещастен живот, който имам досега. За мен е най-голямата кауза този стадион”, подчерта Гриша Ганчев.

„Искам нормални правила и учениците от спортното да има къде да тренират в собствените си бази, а не при еднолични търговци. Защо го прави търгът в 12 без 5, при положение, че знае, че е служебен министър. Той иска да раздаде всички тези зали”.

„С всички страни сме се договори – и със зелени, бембени и оранжеви. На никого не пречим, защото няма да отрежем нито едно дърво. Неслучайно Дани е наел англичани, които са направили над 100 стадиона, и са се разбрали да отговаряме за реконструцията на стадион „Българска армия”. Ще строим върху актуалната територия. Съкращаваме я, защото писта няма да има. Искам да кажа на тези, които идват отсега нататък, че това е нашето желание. Ние не искаем да ощетим държавата, а съвместно да направим нещо добро. Аз този стадион, когато стане, няма да си го карам в конюшната. На „Левски“ е позволено всичко, трябва да кажат нещо. Искам „Левски“ да си направят по-хубав стадион от на Тотнъм, ако могат. Искам всички клубове. Не искам „Левски“ да няма стадион, искам да имат много хубав стадион и да не играем на „Васил Левски” и ние да отидем на гости, те да ни дойдат. Сроковете са описани в документите, но 2023-а година края трябва да сме го пуснали.

Как няма да подкрепим Бербатов? Това е изгнила система, секта. Трябват млади хора, неомърсени. Друг е въпросът дали ще свърши работа. Мартин е там, Стилиян е там – умни момчета, говорят езици. Изработиха ги, един глас не им стигна. Предполагам, че ще успеят, де да знам”.

„Единственото нещо, което ще ме откаже от ЦСКА, е, ако не мога да почна до една година да строя стадион. Догодиха, ако съм жив и здрав спирам активно състезателна дейност. Имам кончета, кучета и не ме интересува. Напечелих се, а и нищо не ми липсва. Дано вече да се е изяснило на цялата цесекарска общност за какво иде реч”, завърши благодетелят на „червените“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html