четвъртък, 25 април 2024 г.

Верстапен детронира Хамилтън и вдигна първа титла във Ф1

Снимки: Sports.ru

Макс Верстапен е новият световен шампион във Формула 1. Пилотът на „Ред Бул“ грабна титлата след драма в Гран при на Абу Даби, изпреварвайки конкурента си Люис Хамилтън в последната обиколка. Преди старта в емирството Хамилтън и Верстапен бяха с равни точки.

Нидерландецът имаше полпозишън преди състезанието, но британецът стартира мощно и го задмина. Борбата за позиция доведе до контакт между двамата, но като цяло седемкратният световен шампион караше безгрешно и до 48-ата обиколка имаше 12 секунди преднина.

В 53-ата обиколка пилотът на „Уилямс“ Никола Латифи разби болида си при атака срещу Мик Шумахер. Това наложи появата на колата за сигурност, която преобърна всичко. От „Ред Бул“ сложиха нови гуми на двамата си пилоти, а малко по-късно Лудия Макс успя да задмине Хамилтън. Титлата е първа в кариерата на победителя, който е и първият нидерландски световен шампион във Формула 1.

„Не знам какво да кажа. Опитах да се боря и нещата се получиха. Обичам отбора си и искам да бъда с тях още 10-15 години. Искам да бъда до края на живота си в „Ред Бул“, радваше се Верстапен след състезанието. Той завършва годината с 10 победи от 22 старта, а Хамилтън е с осем успеха.

Огромни поздравления за Макс и неговия екип. Мисля, че се представихме страхотно този сезон, работихме много усилено. Дадохме цялата си сила, не се отказахме и това е най-важното“, каза Хамилтън след финала в Абу Даби.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html