19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Трагедията „Хитрино”: След 5 години няма влезли в сила присъди

снимка: Нова

„5 години след взрива в Хитрино селото вече е напълно възстановено. Къщите са нови, но душите са празни“, разказват месните. Хората признават, че все още живеят в страх, а близките на загиналите продължават да живеят с кошмарни спомени. 

Денят е 10 декември 2016 г. малко след 05.00 ч. Влакова композиция дерайлира в центъра на Хитрино. 7 души умират, а 29 са ранени. Освен къщата, експлозията помита целия свят на Шенай Ахмедова. Под руините от дерайлиралата композция тя оставя съпруга и малкия си син.

„Нищо не остана от нашата къща. Всичко се стовари върху нас. Беше ад. Всичко гореше”, разказа жената.

С помощ от държавата Шенай получава нов дом. „Направиха къщата, но не е като преди. Вътре няма радост”, разказа жената.

Вътре, казва Шенай, има болка. Болка, която всеки ден се буди от сигнала на поредната преминала влакова композиция.

„Настръхвам всеки път. Постоянно се сещам  за инцидента. Това е голяма травма”, обясни тя.

Дерайлиралите цистерни отнемат живота на съпругата на  Шерафедин-Мехмед. Екплозията помита фурната, в която жената работи.

„Жена ми изгоря. Няма кой да ми я върне. След смъртта й получих инфаркт. Вече няма кой да ме чака вечер след работа”, споделя мъжът.

Стефан Стефанов е човекът вадил живи и мъртви след експлозията.

„Лично извадих трима мъртви. Единият от работниците, който ми беше и приятел, беше обезобразен. Животът след такова нещо продължава много трудно. От две години съм онкоболен”, разказва мъжът.

Голяма част от живеещите в селото се разболяват след трагедията.

„Селото е възстановено, обаче здравето на хората не е. Тук сме 6 къщи, в 4 има по двама онкоболни. Тази равносметка никой не я гледа. Има починали от рак. Двама вече ги няма, А може би аз ще съм третият”, разказва Стефан.

Хитрино е възстановено, но само материално. Над 7 милиона лева са похарчени прозрачно и справедливо, твърди кметът Нуридин Исмаил.

„Възстановили сме щетите на 100%. Съвестта ми е чиста”, коментира той.

Исмаил е несменяем кмет на Хитрино от 18 години. За това време е бил подкрепян от ДПС, ГЕРБ и ДОСТ. Последните избори в общината печелят „Демократична България”.

„Имаше хора, които говореха, че непрозрачно и безотчетно са се харчели тези средства. Мога да ви кажа, че  ние сме изхарчили всичко от предназначените пари”, категоричен е кметът на селото.

„За 5 години не стана ясно кой е виновен. Има камери в района. Получих от адвокати на машинистите жалба, че те не били виновни”, каза Николай Цачев.

„Заведени са над 30 дела за неимуществени вреди. Заведени са може би претенции за около 6 млн. лв. с натрупалите се лихви”, обясни адвокат. Николай Димитров.

За държвното обвинение виновни за смъртта на 7 души и опустошаването на цяло село носят  двамата машинисти. Съдът в Шумен и във Варна постанови 10 и 15 години затвор за Радослав Петков и Димитър Михнев.

Последната дума на справедливостт е на Върховния касационен съд. Машинистите и техните защитници избраха да запазят мълчание до произнасяне на окончателното решение.

„Има възможност делото да бъде върнато за ново разглеждане, но най-вероятно ще бъде окончателното решение”, обясни адвокат Петра Свиленова.

Окончателното решение може да не дочакат и живите жертви на Хитрино. Причините за трагичния инцидент коментира адвокат Людмил Рангелов в студиото на „Събуди се”.

„Този тежък инцидент го свързах с жп катастрофата от 1992 г. при Казичене. Пряко виновните лица са наказани на този етап. Говоря за машиниста и помощник-машиниста. Има много други неща, които трябва също да се проверят. Не мисля, че ще има други наказани. Ако наистина са липсвали крепежни елементи, а баластровата призма е била рехава, това също може да причини произшествие. Тази небрежност по технологичното поддържане на структурата на жп линиите у нас води до инциденти. В случая има много пропуски. Става дума за непредпазлива вина. Едва ли ще има наказани за тежките инциденти у нас. Обикновено наказваме крайното лице по веригата, което може да свържем с конкретния инцидент”, каза Рангелов.

Според него е възможно подобна трагедия отново да се случи.

Източник: Нова

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html