събота, 27 април 2024 г.

Президентът връчва мандат на „Продължаваме промяната“

снимка: БНТ

В 10 часа президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила в парламента – „Продължаваме промяната“.

Мандатът ще бъде приет от кандидат-премиера Кирил Петков. По-късно, от 13 часа, в сградата на Народното събрание той ще представи официално пред медиите състава на новия Министерски съвет.

Късно снощи беше публикувано и коалиционното споразумение между четирите политически сили – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. То е от 140 страници и потвърждава известното до момента – кабинетът ще има 21 министри.

В състава на правителството има петима вицепремиери. „Продължаваме промяната“ ще имат двама заместник-министър председатели: министърът на финансите ще е и вицепремиер по еврофондовете. Ще има и вицепремиер по ефективно управление. Министерството на икономиката се разделя на министерство на икономиката и индустрията, и Министерство на иновациите и растежа. Създава се и министерство на електронното управление.

18 са сферите, в които е постигнато споразумение за конкретни политики плюс законодателна програма. Тя ще бъде обсъждана всеки месец във вече новосъздадените 18 експертни съвета.

Всеки министър ще трябва да ги следва, а конкретната партия, от която е издигнат, ще носи отговорност за спазването на споразумението. То е с дълъг хоризонт на действие от 4 години.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html