четвъртък, 25 април 2024 г.

Музика и изобразително изкуство се срещат в концертен комплекс „България“

Снимка: S Y N e s T H E S I S

Днес, 11 декември къща музей „Панчо Владигеров” в партньорство с Национална художествена академия, Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и Софийска филхармония представя третото събитие за 2021 г. на проект SYN(es)THESIS – концертната поредица, която обединява в едно цяло музикално и визуално изкуство.

Този път, столичната аудитория ще може да се наслади на програма, съставена изцяло от кратки пиеси и миниатюри – солови и инструментални и вокални камерни творби от български класически композитори, доказали своето майсторство и в по-малките музикални форми. Публиката ще чуе както добре познати, така и по-рядко изпълнявани пиеси и миниатюрни цикли от Панчо Владигеров, Георги Златев-Черкин, Веселин Стоянов, Любомир Георгиев, Димитър Тъпков, Емил Табаков, Милчо Левиев и Васил Казанджиев, както и от младия композитор Светлин Христов, който този път ще се присъедини в качеството си на пианист и към изпълнителския състав, включващ още Мария Яковчева (сопран), Росица Павлова-Инджева (мецо-сопран), Росен Идеалов (кларинет), Александър Лиалиос (пиано), Велян Ванков (виола). Програмата ще включва и още една изненада: трите пиеси за соло кларинет от италианския композитор Люк Нието, написани върху картини от Мондриян, Матис и Миро и наградени на последния конкурс „Марин Големинов” 2021 г.

Концертът ще се състои тази вечер от 19:00 часа в Камерна зала „България”.

Както винаги, SYN(es)THESIS ще представи едновременно с произведенията от всички български композитори и новите картини, създадени от изключително талантливите студенти на Национална художествена академия и вдъхновени от музиката в концерта. Публиката на зала „България” ще може да види тези произведения на изкуството и на съпровождащата изложба към събитието, която ще бъде достъпна до 21 декември в галерийното пространство на концертен комплекс „България” и която ще представлява блестящ завършек на оригиналната програма на SYN(es)THESIS за неговото първо годишно издание.

Източник: S Y N e s T H E S I S

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html