петък, 19 април 2024 г.

Кирил Петков: „Нулева толерантност към корупцията“ ще е мотото на новия кабинет

кадър: БНТ

„Нулева толерантност към корупцията“ ще е мотото на новото правителство. Това заяви кандидатът за министър-председател Кирил Петков след като връчи изпълнен мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев.

На тръгване от президентството Кирил Петков потвърди, че Теодора Грънчарска е кандидатът за министър на външните работи.

За министър на културата е номиниран Атанас Атанасов – непознат досега на широката общественост. Кирил Петков го определи като млад човек, който лично го е впечатлил много, защото сам е възстановил читалище до Пловдив и е успял да докара световни звезди там за едно много хубаво събитие. По думите на Петков Атанасов е човек с визия за превръщането на България в културна дестинация в Европа.

Първите задачи на новия кабинет ще са:

  • овладяването на цените на тока и недопускане на увеличението им за битовите потребители
  • справяне с COVID кризата и убеждаване на обществото за нуждата от ваксинация
  • реформата в съдебната власт и КПКОНПИ.

„Не сме по никакъв начин доволни от работата на главния прокурор Иван Гешев“ – коментира Кирил Петков

Той изтъкна, че се надява чрез инструменти, които позволява закона като Инспекторатът към ВСС, например, да позволят на новото правителство да види много по-детайлно действията на прокуратурата и постигнатите резултати. През оценката на резултатите и това органите да си влизат в правомощията от ПП се надяват, че промяната в съдебната система ще стане факт. Петков допълни, че смяната на ръководството на КПКОНПИ не изисква конституционно мнозинство в парламента, така че може да се започне работа от там.

Малко след 10 часа тази сутрин президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Кирил Петков – кандидат за министър-председател от най-голямата парламентарна група в 47-ото Народно събрание – „Продължаваме промяната“.

Кирил Петков прие мандата и го върна веднага изпълнен на държавния глава.

Източник: БНТ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html