четвъртък, 25 април 2024 г.

Истанбул през декември – част 1

снимки: travelaway

За тези, които желаят да издържат на студа и нямат против снега – зимата в Истанбул може да бъде още по-очарователна и със сигурност по-малко пренаселена и скъпа от лятото. Това е страхотно време от годината за посещение, ако харесвате всякакви културни дейности, тъй като забележителности като музеи и известни джамии ще ви предложат отдих от студа, без опашките и тълпите .

Въпреки че е предимно мюсюлманска страна, много истанбулци празнуват Коледа, а Нова година е едно от най-големите събития през годината. Ако никога досега не сте обмисляли да прекарате празниците в Истанбул, може би е време да предприемете пътуване до този изненадващо празничен град през декември.

Вижте декорациите по протежение на İstiklal Caddesi

 

През зимата İstiklal се облича в светлини. Ще ги намерите увити около дървета, украсяващи витрини и дори драпирани между сградите. Въпреки че турците издигат тези дисплеи за Нова година, ще откриете, че атмосферата е точно като за Коледа. От всички големи улици и обществени пространства, които са декорирани по подобен начин, İstiklal е известен с това, че е най-богато украсеният.

Направете малко празнично пазаруване на Капалъ чарши

Ако все още не сте приключили с ваканционното си пазаруване, не забравяйте да спрете на Капалъ чарши в Истанбул. Това е най-старият покрит пазар в света и сергиите са пълни с търговци, които продават всичко – от традиционни турски чаши за кафе и чинийки до пештамели и кесе или турски кърпи и ръкавици за почистване. Ако посетите пазара, знайте, че търговците тук могат да изглеждат агресивни и нахални, но това е само част от преживяването. И запомнете: малко пазарлък често може да намали значително цените.

Опитайте турската зимна напитка, Салеп

Направен от смлените корени на няколко различни вида орхидеи, салепът отдавна е традиционен за студеното време в Турция. Достига в Анадола чрез Османската империя, която го почита като афродизиак.

Днес ще намерите салеп в повечето турски кафенета, често сервиран с прах или пръчка канела. Сервира се горещ и сладък, така че не се колебайте да го опитате като десерт.

Разберете съдбата си

Може да няма по-добро време да разберете какво крие бъдещето ви, отколкото когато сте точно на път да започнете Нова година. Тасеографията, практиката на гадаене по утайката, оставена в чаша турско кафе, е вековна традиция. В Истанбул няма недостиг на хора, които гледат на кафе, въпреки че е много трудно да намерите някой от тях, който говори английски.

Посетете коледен базар

През последните няколко години в Истанбул се появиха няколко коледни базара. За разлика от едномесечните пазари в, да речем, Австрия или Германия, турските обикновено са много по-малки и се планират за един ден или през уикенда, а не за целия месец.

Може би най-известният панаир в района е „Handmade Turkey“, който внимателно курира доставчици, които създават ръчно празнични и зимни стоки. „Well Works Turkey“, въпреки че организира своя коледен базар само от няколко години, отбелязва голям успех и посещаемост на годишното си събитие, а „Международните жени от Истанбул“ провеждат ежегоден зимен панаир, който е отворен за всички, не само на членовете.

Отпуснете се в хамам

Ексфолирането, масажът и накисването в топлите вани са идеалният начин да се затоплите през студения декември в Истанбул и точно това ще намерите в един от хамамите на града.

Традиционно посещението на хамам продължава около 45 минути до един час. Започва в отделни съблекални за мъже и жени, където ще намерите място за съхранение на вещите си и ще ви дадат турски кърпи. След като смените уличните си дрехи, ще бъдете отведени до кабинка, където вашият придружител ще ви изтърка от върха до опашката, последвано от гореща вана с пяна. След това можете да имате всякакви специални услуги, които сте уговорили предварително, като третиране на лице или масаж.

Посещението на хамам не е само за почистване, а за отпускане и подмладяване. Не се чувствайте така, сякаш трябва да бързате – когато лечението ви приключи, отделете малко време, за да се накиснете във ваната.

Опитайте печените кестени

Въпреки, че можете да ги намерите целогодишно, може да няма нищо по-примамливо през една хладна истанбулска вечер от малка торбичка кестан или турски печени кестени. Те са доста трудни за пропускане: обикновено ще намерите търговец на кестени точно на улицата в повечето оживени райони.

Количката с кестан е оборудвана с пропанова печка и те пекат кестените направо на открито. Фирмената, опушена миризма, която се носи по улицата и привлича туристи и местни жители, е част от преживяването.

Вземете курс по готвене

Ако прекарвате Коледа или Нова година в Истанбул и искате да включите някои класически турски ястия в семейната си храна, ще е добре да се включите в курс по готвене. Докато Истанбул е дом на едни от най-добрите кулинарни училища в света, има и някои еднократни класове, които посетителите могат да вземат, за да научат няколко основни турски ястия.

Много популярен курс, насочен специално към туристите, се води от младия готвач, завършил университета по гастрономия и кулинарни изкуства в Истанбул Нишанташи, на име Фуркан Тунч. Неговият клас ще ви преведе през приготвянето на манти и япрак сармаси: деликатна паста, пълна с месо и пълнени гроздови листа. За десерт ще научите прочутия османски десерт кюнефе.

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html