четвъртък, 28 март 2024 г.

5 малки европейски града за любителите на храната

снимки: travelaway

Една от най-големите радости на пътуването е възможността да се насладите на вкусове, които не срещате всеки ден, а тези малки европейски градове предлагат точно това, заедно с много прекрасни начини да прекарате времето си, когато не се наслаждавате на вкусната храна.

Тези гастрономически скъпоценни камъни могат да се похвалят и с процъфтяващи фермерски пазари, магазини за занаятчийски храни и множество кулинарни фестивали, които подчертават регионалните изкушения. Добавете към това отличени с награди ресторанти, които съчетават вековни кулинарни традиции с вкусове с щипка въображение, уникални заведения за хранене и шведски маси от различни култури, и тези места се превръщат в рай за кулинарните любители.

Ако похапването ви звучи по-добре, отколкото трескавото препускане през музеи и катедрали, помислете за посещение на следните европейски кулинарни градове.

Сибиу, Румъния

Има какво да обичаш в Сибиу; от идиличните улици на Стария град, облицовани с цветна архитектура, до вкусна кулинарна сцена, която празнува мултиетническата идентичност на района.

Заобиколен от зелени ливади и снежните хребети на Карпатите, този идеално оразмерен трансилвански град винаги е бил известен сред румънците със своите вкусни овчи сирена, сух зимен салам и успокояващи гювечи. Въпреки това, обилната кухня сега се издига на нови нива (като остава вярна на корените си) от амбициозни готвачи и ресторантьори и е оценена в международен план благодарение на титлата Европейски регион на гастрономията, получена през 2019 г. от базираната в Барселона IGCAT.

Благодарение на използването на сезонни, местни продукти и множеството културни влияния, които са оформили региона през вековете (германци, унгарци, евреи, арменци, роми, гърци, турци), сцената за хранене тук е невероятно добра и разнообразна, особено за такъв малък град. Сладко миришещи пекарни, продаващи традиционни пайове, са осеяни по живописните калдъръмени площади, а бистрата разпръскват масите си в елегантни каменни дворове, скрити зад атмосферните алеи на историческия център.

Най-добрите ресторанти в Сибиу сервират всичко – от италианска класика през модерни брънчове до изискани ястия от фермата до масата. Освен това, гастрономически фестивали и събития, включващи регионални и сезонни продукти, се провеждат в града през цялата година, което ви кара да искате да се връщате отново и отново.

Вехер де ла Фронтера, Испания

Докато се разхождате из този очарователен бял град в провинция Кадис, едва ли можете да завиете зад ъгъла, без да се озовете в отличен ресторант.

С романтични алеи, наподобяващи Медина, ослепително бяла мавританска архитектура, украсена с цветни саксии, и великолепни гледки с изглед към подвижната андалуска провинция, Vejer de la Frontera изглежда толкова красив, колкото и вкусен.

Местната кухня, повлияна от земята, близкия Атлантически океан и арабите, е не само с отлично качество, но и изненадващо креативна и постоянно променяща се. Елегантните ресторанти издигнаха градските специалитети – говеждо месо Retinto, риба тон алмадраба и lomo en manteca (свинско филе в свинска мас) – в истински гурме лакомства, докато атмосферните тапас барове на Vejer предлагат смесица от традиционни и съвременни андалуски хапки (заедно с чудесни бели вина от провинция Кадис).

За грандиозна вечеря в театрална (буквално) обстановка се отправете към Las Delicias, великолепно реставриран стар театър, специализиран в първокласни меса и риба, модифицирани в съвременни творения. Освен това няма да искате да пропуснете следобеден марокански чай, придружен от орехова баклава и удивителни гледки на панорамната тераса на La Tetería del Califa.

Самобор, Хърватия

Популярно дестинация за еднодневна разходка от Загреб, Самобор съчетава красива природа с вкусна кухня и възхитително спокойна атмосфера.

Създаден през 13-ти век, този очарователен малък град, изтъкан с елегантна барокова архитектура и приказни дървени мостове, е удоволствие за пешеходна обиколка. Започнете от площад Крал Томислав, в сърцето на Стария град, където можете да се насладите на местната кафе култура и да се насладите на едно от най-емблематичните гастрономически лакомства за Самобор, kremšnite, докато сте заобиколени от красиви пастелни сгради.

Защитен от Регистъра на културните блага на Хърватия, този превъзходен пай с деликатен крем, притиснат между два слоя бутер тесто, е най-добре да бъде опитан в Cafe Livadić, едно от малкото места в страната, където все още го правят по оригиналната рецепта.

Градът е известен и с десертното вино Бермет и ароматната мущарда (горчица), които са повсеместни в менютата на ресторантите тук, заедно със Самоборският салам (пушен свински салам), Самоборска чещофка (чесново свинска наденица) и Самоборски котлет (свинско с чеснов сос).

Едно от най-впечатляващите неща в самоборската кулинарна сцена е акцентът върху традицията и местните продукти. В близките гори изобилстват диви гъби, пъстървите се роят в околните потоци, а винарският регион Плешивица, известен със своите отличени с награди шардоне, ризлинг и пино гри, е само на кратко разстояние с кола.

Греве ин Кианти, Италия

Този пазарен град на 30 километра от Флоренция предлага едно от най-добрите хранителни изживявания в Тоскана. Истински рай за кулинари, улиците му са оживени с магазини за вино, енотече (винени барове) и бутици, продаващи занаятчийски тоскански лакомства.

Заобиколен от старинни средновековни сгради, Piazza Matteotti, неговият исторически централен площад, е място за множество събития, свързани с храна и вино през цялата година, включително най-големият панаир на виното в Кианти (Chianti Classico Expo) всеки септември, пазарът за органични фермери Il Pagliaio (на 4-та неделя на всеки месец, с изключение на зимата), както и забележителен седмичен съботен пазар с пресни продукти от околния регион.

Също така тук ще намерите една от най-старите и уважавани месарници в Италия, Antica Macelleria Falorni. Атракция сама по себе си, тази месарница-бистро датира от 18-ти век и предлага невероятна селекция от салами, прошуто и други висококачествени сушени меса, всички от които можете да опитате на място заедно с най-добрите местни вина .

Ресторантите в Греве, независимо дали става дума за пицария или семейна тратория, предлагащи най-доброто от домашната тосканска кухня, са известни със своята склонност към пресни, местни и сезонни продукти, което прави този град абсолютно задължителен за любителите на храната.

Абергавени, Уелс

Разнообразие от независими хранителни магазини, легендарни закваски, естествено втасващи за 36 часа, и един от най-креативните фестивали за храна в Обединеното кралство превръщат този уелски пазарен град в мека за чревоугодници.

Сгушен в ръба на националния парк Брекон Бийкънс, Abergavenny е заобиколен от фантастични възможности за приключения на открито, но въпреки това е известен главно с годишния си кулинарен панаир. Фестивалът на храната Abergavenny е мястото, където най-добрите британските готвачи и гастро-експерти се събират всяка есен, за да дегустират, готвят и обсъждат щедростта на района.

Иначе отличеният с награди следобеден чай в хотел The Angel е разкошно разнообразие от вкусни, домашно приготвени сандвичи, кифлички, сладкиши и торти, придружени от изискани чайове от The East India Company, докато The Art Shop & Chapel, помещаван в преустроена църква на Market Street, съчетава своите вкусни ястия на разумни цени, приготвени от местни съставки, с биодинамични вина, крафт сайдер и местен ейл.

Търсачите на изискани ястия ще ги намерят точно извън града в много известни ресторанти като The Hardwick на шеф Стивън Тери или в Walnut Tree Inn – управляван от Шон Хил, един от най-успешните готвачи в Обединеното кралство. За любителите на по-модерните вкусове, кафене и деликатеси Fig Tree Espresso и Gaff Coffee Shop and Deli предлагат декадентски ръчно изработени торти заедно със своите специални кафета с местно печени зърна.

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html