петък, 26 април 2024 г.

Плашат Верстапен и Хамилтън със строги наказания при катастрофа в Абу Даби

Снимки: Twitter/F1

Състезателният директор на Формула 1 Майкъл Маси изпрати документи до всички отбори относно предстоящия финал на сезона в Абу Даби. В тях той призова да се спазва стриктно правилникът, особено в някои точки, и заплаши, че ще има сурови наказания, включително и отнемане на точки при неспортсменско поведение на пилотите или отборите.

Макс Верстапен („Ред Бул“) и Люис Хамилтън („Мерцедес“) спорят ожесточено за титлата и преди последното състезание са с еднакви точки – по 369,5, но нидерландецът е пръв заради повечето си победи през сезона. Ако двамата пилоти катастрофират и не завършат състезанието, то шампион ще стане Верстапен.

„Напомням на всички участници за различните изисквания на Международния спортен кодекс на FIA. Всяко нарушение на принципите на честната игра, неспортсменско поведение или опит да се повлияе на резултата, което противоречи на спортната етика, ще се наказва. Стюардите могат да налагат следните наказания: отстраняване от един или повече етапи, отнемане на точки и други“, размаха пръст Маси.

Във FIA вече има прецедент при налагането на наказания. Това се случи през 1997 г. в битката за титлата между Михаел Шумахер и Жак Вилньов. Тогава германецът бе дисквалифициран и буквално изваден от класирането на пилотите, а канадецът триумфира.

Междувременно Верстапен заяви, че отношението му към Люис и Мерцедес се е променило, и то не към добро. „Ясно е, че правилата не важат за всички. Нещата, които направих, бяха сторени и от други двама пилоти, но за тях няма наказания. Само аз ги получавам. Определено нещо не е както трябва и не е честно, защото другите пилоти могат да правят каквото си искат, а аз не“, заяви Макс.

Източник: telegraph.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html