5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Минеков: Този абордаж на двата етажа от ГЕРБ е циничен

снимки: БТВ

„Налага се да се разбере, че това е нужно и необходимо, защото този абордаж на двата етажа наистина е циничен. Крайно време е това да се случи“.

Така министърът на културата проф. Велислав Минеков обясни пред журналисти решението си лично да връчи на представители на ГЕРБ писмо, с което иска да напуснат централата си в Националния дворец на културата.

„Ще им намерим друго достойно място. Помолил съм областния управител да потърси такова място. Това е една молба, правни основания имам. Тези два етажа са взети с една нещастна заповед на г-н Плевнелиев. Тази полза е наистина съмнителна. Ако не става с молба, ще пробваме по законен ред. Може да се случи с решение на МС и се надявам да се случи, за да може НДК да се възстанови“, коментира Минеков.

По думите му ПП ГЕРБ е променила закона така, че да им е удобно и да не плащат наем.

„Не е наказание, ние си връщаме собственост. Извинявайте, това носи загуби, за този период загубите са съществени. Тук наемите са изключително високи и ще се опитаме да оперираме така, че да донесе печалба. Ако ще е за партийни офиси, да ги сложим всичките в НДК и да си поемат загубите от 90 млн. Не всички партии са в безплатни офиси“, подчерта министърът.

Той в крайна сметка не се качи в офиса на ГЕРБ, а вместо това остави писмото си на охраната. Вижте пълния му текст:

Министерството на културата е принципал на НДК ЕАД.

През осемдесетте години на 20 в., във връзка с Генерална асамблея на ЮНЕСКО, в която участват 163 държави, възниква необходимостта от офиси за обезпечаване на събитието. Тогава Комитетът за култура закупува за 12 млн. лв. от Министерството на народната отбрана сградата ПРОНО, в която сега се помещава централата на Вашата партия, за нуждите на Националния дворец на културата. С получените средства Министерството на народната отбрана построява нова сграда за нуждите на същото.

Сградата на ПРОНО винаги  е била свързана с НДК като негова административна сграда и е била част от неговото функциониране през годините.

Както ви е известно, с РМС № 986/28.12.2009 г., поради отпаднала необходимост, 16-ия и 17-ия етажи са отнети от НДК и предоставени като коледен подарък на централното ръководство на ПП ГЕРБ. В доклада си от тогава Росен Плевнелиев – министър на регионалното развитие и благоустройството, приема за обоснован извода на областния управител Данаил Кирилов, че ,,на този етап на НДК не е необходим целия имот“.

Само че, господин Борисов, етапът вече е друг. Съсипаното по време на Вашето управление НДК има нужда от оздравителен план, който предполага възстановяване на ,,отпадналата нужда“ от двата етажа на НДК. Както ви е известно, след последните законодателни поправки, Вие не заплащате наем, а когато сте дължали такъв, той е постъпвал по сметките на областната управа, т.е. дружеството е било лишено през продължителен период от регулярни приходи.

За да може, макар и минимално, да се предприемат мерки за стабилизиране на НДК, двата етажа трябва да бъдат предоставени на наемател, който ще заплаща ежемесечна наемна цена и тя ще постъпва по сметките на дружеството.

Г-н Борисов,

Не оспорвам факта, че когато цялата власт беше във Вашите ръце, Вие сте уредил хубав офис за партията си, но като човек, който разбира много от бизнес, не може да не се съгласите, че оздравяването на дружеството трябва да започне спешно.

С оглед на гореизложеното Ви моля да предприемете действия по освобождаване на заеманите от Вас помещения, като се ангажирам да съдействам заедно с областния управител да бъде намерен и предоставен за нуждите на ПП ГЕРБ подходящ и реципрочен на сегашния офис.

Източник: БТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html