четвъртък, 28 март 2024 г.

Вътрешната опозиция скочи срещу Нинова, тя свиква пленум

 

Снимка: БСП

Корнелия Нинова свика присъствен пленум на “Позитано” 20. БСП е от страната на булката, ресурсите на нейните министерства са прехвърлени при “Промяната”. Кирил Добрев пусна гневен пост във Фейсбук.

Пленум на “Позитано” 20 в духа на социализма ще реши генералната декемврийска линия към “Промяна” и ще благослови брака по сметка между столетницата, “Има такъв народ”, “Демократична България” и проекта на Кирил Петков и Асен Василев. Точно в 13 часа лидерката Корнелия Нинова ще събере Националния съвет в партийната централа, за да представи брачния договор. До последно по него имаше уточнения. Депутати от столетницата пестеливо обясниха, че са доуточнявани социални искания.

“Бяха пропуснати допълнения към законодателство, което касае социалната сфера. Например плащанията за първо, второ и трето дете, увеличението на майчинството, лекарствата за деца не бяха разписани в конкретика, кой закон трябва да се промени и в какъв срок”, коментира след лидерска среща на участниците в коалицията председателката на БСП Корнелия Нинова.

Очакваше се договорът да бъде парафиран още вчера сутринта, но социалистите забавиха процедурата с обяснение за пропуските и мотив, че националният съвет трябва да даде съгласие.

От вътрешната опозиция не крият недоволството си, че договорът е уточняван в “някакъв вътрешен формат”. Кирил Добрев пусна гневен пост във Фейсбук, който завършва така: “Надявам се да се видим, ако не, ръководството може да тества обсъждане и гласуване чрез телепатия… все пак сме сродни души”.

Социалисти от лагера на Румен Радев коментираха, че едно от условията да се класираш за новата власт е да си от кръга на Нинова. Късно следобед от “Позитано” тръгна мълвата, че фаворит на лидерката на БСП за земеделски министър е професорът по физиология на животните в Тракийски университет Иван Върляков, който е и изпълнителен директор на Регионална асоциация на общините “Тракия”.

От вътрешната опозиция залагат на Явор Гечев, който в момента е зам.-министър на земеделието. Самата Нинова се очаква да е вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. За министър на туризма почти сигурен бил Христо Проданов, Ирена Анастасова отказала да е начело на социалното министерство, до късно следобед вчера нямаше яснота кой ще бъде предложен за този пост.

Недоволни социалисти коментираха, че по всичко личи че БСП ще е от страната на булката, тъй като от всички министерства са извадени ресурсите и прехвърлени при “Промяната” на принципа “Активите при нас, пасивите за вас”.

Проектът за коалиционно споразумение нарушава текстове от Закона за публичните предприятия, който бе едно от изискванията към страната ни да стане член на банковия съюз и да влезем в чакалнята на еврозоната. Това коментират икономически експерти, които заявиха, че не са изненадани от невежеството на бъдещите управляващи от “Продължаваме промяната”.

В проекта за споразумение се посочва, че “Коалиционните партньори се съгласяват, че преди да бъде ефективно назначен, всеки кандидат за: “прокурист в публично предприятие по смисъла на Закона за публичните предприятия (“ЗПП”)”, както и “временно изпълняващ длъжността член на органите за управление и контрол на публични прeдприятия (държавни и общински) по ЗПП”, подлежи на предварително одобрение от Министерския съвет, независимо кой е органът, който го назначава.

Посочено е още, че Конкурсните книжа, включително критериите за подбор при номиниране на кандидати за членове на органите за управление и контрол в публичните предприятия по смисъла на ЗПП, както и методиката и процедурата за оценка и провеждане на процедурата, също подлежат на предварително съгласуване и одобрение от Министерския съвет.

Законът за публичните предприятие не допуска намеса на изпълнителната власт в публичните предприятия. Там е посочено следното: Органът, упражняващ правата на държавата, не се намесва в управлението или в текущата оперативна дейност на публичното предприятие и спазва правата му по отношение на упражняването на всички права на собственост в съответните дъщерни дружества.

Освен това никъде в закона няма “временно изпълняващ длъжността член на органите за управление и контрол на публични прeдприятия”. Временните бордоваци са измислица на “Продължаваме промяната”, за да могат да сменят членове на органите на управление в публични предприятия.

Георги Кадиев написа във Фейсбук:

Коалиционното споразумение е огромен компромис за Коалиция “БСП за България”.

Например дават ти министерство на икономиката, но вадят еврофондове и ББР, закриват ДКК и ти оставят едни държавни предприятия, от които само тези от военнопромишления комплекс са смислени. И ти добавят военните заводи “Терем” от министерство на отбраната, които обаче вървят с 90 млн. лв. задължения…

Или ти дават министерство на земеделието, обаче БАБХ отива към министър-председателя, Изпълнителна агенция по горите също, а агенция “Сертифицикационен одит на средствата от европейски земеделски фондове” отива към МФ. И министерството остава една сграда…

Или ти дават министерство на туризма, обаче с бюджет от 18 млн. лв. За пример, община Несебър е с бюджет от 65 млн. лв.

Или вадят “Български пощи” от министерство на транспорта, защото министърът е собственик на Еконт и е в конфликт на интереси, обаче не го дават на министерство на икономиката, където му е естественото място, а го пазят за себе си при вицепремиер по ефективно управление.

Или уж ще събират държавната индустрия в едно министерство, обаче енергийните ги оставят при министерство на енергетиката, т. е. при ИТН.

Вярно, че само 26 депутати, но ИТН са с по-малко, а имат по-добър портфейл.

Не може така. Не може всички финансови потоци в ПП и всички служби по сигурност в ПП. Това го преживяхме при ГЕРБ вече.

Вероятно на такива като мен отстрани им е лесно да говорят, но прекалено голям компромис.

Промяната трябва да продължи и в коалиционното споразумение.

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html