четвъртък, 25 април 2024 г.

Възкресяват забравен български художник 

Снимка: Галерия „Васка Емануилова“

Галерия „Васка Емануилова“, филиал на Софийска градска художествена галерия, ще представи в последната си изложба за 2021 година позабравения художник Митльо Балтов по повод 150 години от рождението му.

Експозицията „Мильо Балтов. Романтичният образ на вярата ще бъде открита на 14 декември от 17 часа.

Изложбата е част от програмата „Реставриране на паметта“ на галерия „Васка Емануилова“. Началото на тази програма е поставено през 2012 г. с цел да възстановява паметта за неизвестни или забравени имена от българското изкуство. Художникът Мильо Балтов е една от интересните фигури в тази история на забравени имена.

Името на художника и общественика Мильо Балтов неизменно присъства в културния живот на град Стрелча – чрез иконите и стенописите в катедралния храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, с музейната сбирка на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват близо 30 негови произведения. Множество декоративни и иконописни реализации и в храмове от пазарджишкия регион също носят неговия подпис. Неговата мащабна художествено-декоративна дейност съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на новостроящите се църкви. Много от параклисите и църквите, които М. Балтов декорира, са посветени на архангел Михаил и до днес изпълняват функцията си на паметни места за падналите във войните. В много от създадени от него икони се разпознават образи на исторически личности, а други са добили статута на чудотворни.

Снимка: Галерия „Васка Емануилова“

Мильо Балтов учи във втория випуск на Рисувалното училище при Ярослав Вешин. В неговите портрети и икони, личат уроците на професора, към които художникът се придържа превратностите на съдбата и обществения дълг: отношение към изразителността на линията, изграждане на триизмерност, интерес към пластичността и обема, търсене на ефектно осветление, стремеж към изискана класическа композиция и поза, опит да се постигне плътен и материализиран колорит, да се изгражда посредством светлосянката и вальорите и т.н.

Благодарение на изследователските усилия на Исторически музей Стрелча днес можем да включим името на художника Мильо Балтов в списъка на ярките представители един любопитен междинен етап в историята на българското изкуство. Едно бъдещо изследване ще има за цел да събере и систематизира възможно по-голяма част от творчеството на Мильо Балтов: да издири икони, да проследи стенописи и декорации и извън родния му край и да очертае по-ясно сложните пътища на идеите в изобразителното изкуство.

Изложбата се осъществява в сътрудничество с Исторически музей – Стрелча, Художествена галерия „Станислав Доспевски“, Пазарджик, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и частни колекции.

Източник: Галерия „Васка Емануилова“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html