петък, 26 април 2024 г.

Фестивалът на фенерите осветява Сеул

снимки: euronews

Един от най-уникалните културни фестивали в Сеул, фестивалът на фенерите озари улиците на южнокорейската столица за 13-та поредна година за радост както на туристите, така и на местните жители.

Започвайки миналата седмица, цветният 10-дневен фестивал се състои от 83 гигантски хартиени фенера на тема „Гора на изцелението, цветовете на Сеул“. Това е тема, която цели да излекува и да даде мир на гражданите след много трудната година.

След като миналата година беше разделен на четири различни места поради пандемията, тази година фестивалът се завърна в дома си по протежение на потока Cheonggye, който минава през центъра на Сеул.

С завръщането на туризма в Южна Корея, фестивалът се провежда при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Посетителите трябва да преминат проверка на телесната температура и регистрация, преди да им бъде разрешено да влязат.

Организаторите са разработили и виртуална версия на този фестивал, достъпна онлайн, която позволява на гостите да посетят 10 различни експоната, използвайки AR технология.

По-рано тази година бордът по туризъм в Сеул беше домакин на национален конкурс за хартиени фенери за специално участие във фестивала. Печелившият фенер с горска тематика беше представен заедно с останалите 82 предложения.

Освен че осигуряват светлина през по-кратките зимни дни, хартиените фенери представляват пристигането на празничния период в корейската култура. Това е време, когато хората могат да забравят за житейските проблеми за кратко и да се отдадат на забавни дейности.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html