четвъртък, 25 април 2024 г.

Китай даде одобрение за лечение срещу Covid-19

снимка: БНР

Китайският регулатор за лекарствата одобри първото в страната специализирано лечение на Covid-19, след като констатира, че клиничните изпитания значително намаляват хоспитализациите и смъртните случаи на високорискови пациенти, предаде АФП.

В съобщението на Националната администрация за медицински продукти се посочва, че е дадено „спешно одобрение“ за „лечение с моноклонално антитяло“.

Моноклоналното антитяло представлява вид протеин, който се прикрепя към спайк протеина на коронавируса и така ограничава способността му за проникване в клетките на тялото.

Лечението предвижда комбинация от две лекарства, които се поставят с инжекции. То може да бъде прилагано за определени случаи, в които има риск от развиване на тежко заболяване, посочва регулаторът.

Лечението е разработено от университета „Цинхуа“, Трета народна болница в Шънчжън и „Брии байосайънсис“ (Brii Biosciences).

Клиничните изпитания показаха, че комбинираната терапия може да ограничи риска от хоспитализациите и смъртните случаи на високорискови пациенти с 80%, посочи университетът „Цинхуа“.

Китай е поредната страна, одобрила подобно лечение срещу Covid-19.

Властите във Великобритания дадоха миналата седмица разрешение за терапия с антитела. В ЕС също беше дадено спешно одобрение на таблетки с антивирусни съставки, които забавят болестта като ограничават възможността на вируса да се възпроизвежда в тялото.

Макар таблетките да са по-лесни за употреба, най-ефективното лечение срещу Covid-19 засега става чрез моноклонални антитела, които се вливат венозно.

Източник: БНР

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html