19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Какво ще направи проф. Сербезова, ако стане здравен министър

Снимка: БГНЕС

Ще бъде ли проф. Асена Сербезова номинацията за министър на здравеопазването в бъдещия кабинет? Председателят на Българския фармацевтичен съюз е спряганото име за този пост. С какви най-спешни задачи би се заела, ако стане министър? Какви решения на COVID кризата е готова да предложи?

Проф. Сербезова не потвърди, че ще е бъдещ здравен министър и предстои съгласуване с коалиционни партньори. „Не бива да се подценява и омаловажа гласуването на народните представители в парламента. Моментът е труден, борим се с поредната вълна на пандемията. Но това, че някакъв момент е труден, не трябва да ни предпазва от това да извършим гражданския си дълг. Идва момент, той отдавна е назрял, че всеки от нас, ако иска да сътвори по-добре бъдеще, трябва да загърби личното его, размисли и мисли. Това, което ни предстои, не бива да ни плаши.“

„Разбира се, че има разлики между отделни партии и политики. Умолявам всеки един, който води партии в парламента, да се опита доколкото е възможно да подпомогне това, което ще се случи, и да има дух на сътрудничество. Видяхме разделението „за” и „против” ваксините. Като че ли се опитаха да разделят медицински съсловия, различни професии. Нивото на информираност на хората, като пациенти, е много ниско. Нямаме здравното образование, което е необходимо. Аз го възприемам като нормално в някои хора да има страхове и някои мерки няма да ги разбират. Въпросът е да се намери баланс на интересите на всички и най-вече на интереса на обществото и държавата, които трябва да оцелеят и да преминат през тази криза“, каза проф. Сербезова.

„Здравният министър трябва да поеме отговорност. Да обяснява решенията като търсен ефект. Когато променя дадена заповед, да обяснява защо я променя. Тази информация е дължима към обществото“, отбеляза тя на питането ще има ли смелостта да налагате решения, които няма да се харесат на много хора?

На въпроса какви промени трябва да се направят по отношение на пандемията и справянето с нея, тя отговори:

„Завъртяха се в пространството идеи за преструктуриране на лечебни заведения. Смятам, че към реализирането на тези идеи трябва да се пристъпва след внимателен анализ, внимателно слушане на всички заинтересовани страни, преценяване на рискове и ползи, какъв ефект ще бъде постигнат. Първите стъпки могат да се преценят, след като се видят какви действия са предприети досега и как са отразени те като резултати.“

Източник: Нова ТВ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html