19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Изложба представя фотография и виртуална реалност

Снимка: Галерия Синтезис

„Гняв“ е третата самостоятелна изложба на фотографа и дигитален артист Ивайло Петров. Тя ще бъде открита днес, 9 декември от 17 часа в галерия „Синтезис“. За нея той е избрал да покаже шестнадесет изображения, по които е работил през последната година. Макар да свързваме името на автора с фотографията, неговата практика не се ограничава само в образния език, който фотографското изображение предлага. Напоследък творческите му търсения стават все по-виртуални. Вероятните причини за това биха могли да са – невъзможност да открие в действителността комбинациите от фрагменти, които би искал да заснеме или умението да си създава паралелен, дигитално подреден всемир. Всяка от представените творби е твърде лична дисекция на преживявания в неживата материя. Образите съществуват и функционират в една добавена реалност, изградена от безброй елементи, извадени от тяхната битова функция и асемблирани в свят, който трудно може да се нарече „несъществуващ“. Виртуалната реалност е част от реалното  ежедневие, а заблудата, че преживяването е в неживата материя е краткотрайна.

Този проект е едно самотно пътуване, не без сътресения за автора, от което той излиза с визии, невъзможни за фотографиране, мъчителни за изживяване. За своята работа Ивайло Петров споделя: „Серията „ГНЯВ“ е един диалог, проведен от мен със самия мен. Това е фрагментиран, метафоричен и напълно откровен портрет на мисли, прекарани в едно гранично състояние … Но от мрака, тишината и пулсиращия фокус на човека, избрал да се изправи пред гнева си, успях да създам този цикъл от творби – амалгама от всичко, достигнато до момента като професионално познание и лични размисли по темата, които споделям с вас.“

Снимка: Галерия Синтезис

За автора:
Ивайло Петров е фотограф и дигитален артист. Учил е в Нов Български Университет. Занимава се професионално с фотография от петнадесет години. Професионалният му фокус е в портретната и рекламната фотография, както и в 3D визуализациите. Той е добре познат на публиката със сериите „Модерният светец“, „Портретите на срама“ и „Mythological First World Problems“, както и с монументалните фотографии „Човешката природа“, „Полета на Икар“ и „Съвременната битка“. Предпочитанието на автора към концептуалния портрет присъства във всичките му проекти, комерсиални или лични. Реализирал е две самостоятелни изложба, водил е тематични курсове, творчески работилници и е печелил редица отличия на българската и международна сцена.

Първата самостоятелна изложба на Ивайло Петров е представена във Фотосинтезис през 2014 г. и включва фотографии от различни проекти на автора, част от които  плод на професионалните му ангажименти, но в селекцията присъстват и лични проекти.

Източник: Gallery Synthesis

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html