събота, 27 април 2024 г.

Бившият шеф на Ф1: Хамилтън не е най-добрият пилот в историята

Снимка: REUTERS/Bryn Lennon

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун обича да привлича вниманието на медиите с бомбастични изказвания и нямаше как да изпусне възможността, която му дава оспорваната битка за титлата този сезон.

Едно състезание преди края Макс Верстапен и Люис Хамилтън се изравниха по точки на върха на класирането, като пилотът на „Ред Бул“ има една победа повече. Според 91-годишният Бърни, Хамилтън демонстрира неособено коректно отношение към Верстапен, а от „Мерцедес“ са подели психологическа игра, която има за цел да уплаши Макс.

„Макс е момче в сравнение с Люис, а най-лошото от всичко е, че за Хамилтън работи мащабна пропагандна кампания – обясни Екълстоун в интервю за агенция AFP. – Макс е под постоянно напрежение, а Тото Волф редовно лично ходи да говори с директора на състезанията. От „Мерцедес“ оказват натиск върху Макс, опитват се да го уплашат, а това не е коректно. Това са психологически игри, а Макс трябва да се справи със сериозно изпитание, а не просто да участва в още едно състезание. Макс кара от няколко години във Формула 1, но няма опита от уличното възпитание, който притежава Люис – допълни Бърни. – Този опит е закалил характера на Хамилтън и той преследва победата, поддържан от „Мерцедес“, а това е отборът, който се превърна в доминираща сила във Формула 1. Люис психологически е по-стабилен от Макс. Верстапен за първи сезон разполага с автомобил, с който редовно да се бори за победи – допълни Бърни. – Сезонът се получава невероятно интересен и всичко това е от полза за спорта. Предишни сезони повече или по-малко се знаеше кой ще спечели. Но сега всичко се развива по по-различен сценарий.”

Бърни уточни, че дори и да спечели осмата си световна титла в неделя Люис няма да го убеди, че е най-добрият пилот в историята на Формула 1.

„Винаги съм смятал, че най-добрият пилот е Ален Прост. Той залагаше основно на карането и никога не е получавал подкрепа от тима – обясни Екълстоун. – Трябваше сам да се грижи за всичко, а съотборниците му винаги са били много силни пилоти. Смятам, че в момента, в който угасне светофарът на старта, оттам нататък пилотът трябва да се оправя сам. А днес пилотите получават помощ от екипи, които работят на пистата, в базите на отборите в Англия или Италия и постоянно им казват какво да правят. Но дори и Люис да не спечели титлата, това нищо няма да промени. Той си остава сред петте най-добри пилоти за всички времена. Той е изключително талантлив и умен пилот”, е мнението на бившият шеф на Ф1.

Източник: autosport.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html