петък, 26 април 2024 г.

Николай Денков изхвърлил Стойчо Кацаров от новото правителство

Стойчо Кацаров и Николай Денков
Снимка: Министерство на здравеопазването

Стойчо Кацаров почти сигурно ще се сбогува с поста на здравен министър и няма да бъде поканен в бъдещия кабинет на Кирил Петков, пише вестник „Галерия“.

Препъни камък за служебния министър се оказал колегата му Николай Денков, който почти сигурно ще запази мястото си на образователен министър. През последните седмици ясно си пролича, че между Денков и Кацаров има сериозен конфликт, а хаосът с връщането на учениците в клас показа, че двамата изобщо не могат да работят заедно. Както е известно, настоящият образователен министър е изключително близък с Кирил Петков и Асен Василев и те двамата със сигурност ще се вслушат в мнението му за останалите кадри на служебния кабинет. А Денков няма особено добро мнение за Кацаров.

В ябълката на раздора между двамата се превърна връщането на децата в клас и осигуряването на щадящи тестове. Още в края на октомври ясно си пролича, че между министерствата на здравеопазването и на образованието изобщо няма добра комуникация. Тогава, в разгара на четвъртата ковид вълна, бе въведен от днес за утре зеленият сертификат, както и преминаване в онлайн обучение на учениците. Часове наред родители, учители и директори на училища нямаха яснота дали децата им ще учат присъствено на следващия ден, или не. Причината за хаоса по въпроса с онлайн обучението беше именно липсата на качествена комуникация между двете министерства. Точно тогава в центъра на София се провеждаха и протести срещу новите мерки, а Николай Денков се превърна в жертва на протестиращите, които го нападнаха и се опитаха да го ударят.

Служебният образователен министър запази хладнокръвие тогава, но чашата на търпението му преля преди седмица, когато се оказа, че все пак няма достатъчно щадящи тестове, с които всички ученици да се върнат в клас. „За мен е неприемливо, че през последните 10 дни аз се почувствах самичък в желанието си да върна децата обратно. Това вече беше проблем. Грешката, която направих, е, че се предоверих, че има тестове. Аз в един момент се почувствах в капан. Заповед – трябва да има тестове, от друга страна няма тестове и от трета страна се казва: „Защо децата не са в училище?“. Извинявайте, как да са на училище?“, коментира акад. Денков.

В редица интервюта пред различни медии служебният министър ясно показа, че не е съгласен с много от решенията на колегата си от здравното ведомство и се разграничава от редица негови действия. Без да напада грубо Кацаров, в различни свои медийния изяви той няколко пъти даде да се разбере, че не иска да бъде свързван с кашата с тестовете и въобще със затварянето на училищата, защото всичко това било отговорност на Кацаров. Успоредно в с това, ведомството на Денков пусна съобщение, в което иронично обяви, че чака с нетърпение анонсираните от здравното министерство „милиони тестове“ за учениците.

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html