вторник, 23 април 2024 г.

Коледни празненства в Европа, които не са отменени

снимки: euronews

Много от традиционните европейски коледни базари и събития бяха отменени за втора година поради пандемията. Тъй като ограниченията за пътуване се затегнаха и някои страни се върнаха към локдаун, след като откриха варианта Омикрон, има по-малко шансове да се потопите в празничния дух.

Но това не означава, че все още няма места, където можете да се наситите на коледно настроение. Ето някои от най-празничните преживявания, които все още предстоят тази година.

Коледни базари във Вроцлав, Полша

Въпреки че може да не е първото място, за което се сещате, когато мислите за традиционни коледни базари, Вроцлав има какво да предложи на празничните посетители.

Пръснат на четири различни места в града, този коледен базар се провежда от 16-ти век и се счита за един от най-красивите в Европа. Заобиколен от интересна архитектура и сгради, боядисани в пастелни нюанси, основният обект на площад Rynek е като от приказка.

Със сергии, продаващи ръчно изработени украшения, местни храни и напитки, и деликатеси от цял свят, това е идеалното място да се насладите на коледния дух.

Пазарът ще е отворен до 21 декември и няма изисквания за ваксинация или тестове и не е задължително носенето на маска.

Лапландия, Финландия

Ако сте в ЕС и сте напълно ваксинирани или имате отрицателен тест за COVID, тогава пътуването до Финландия все още е възможно. Това означава, че можете да направите коледно пътуване до Лапландия.

Селото на Дядо Коледа е технически отворено всеки ден от годината и можете лесно да пътувате до там с автобус от центъра на Рованиеми. Освен да се срещнете с Дядо Коледа, можете да отидете на разходки с хъски и елени, обиколки с моторни шейни и дори да отседнете в хотел Igloo.

Но това не е всичко, което можете да видите в този магически арктически регион. Тъмните зимни дни означават шанс да видите северното сияние и красивата природна среда на региона. Дори ако нещата се променят, много туроператори предлагат пълно възстановяване на сумата или опция да резервирате отново, ако ограниченията за COVID-19 бъдат актуализирани и не можете да пътувате.

Талин, Естония

Легендата разказва, че първото публично коледно дърво в Европа е изложено на показ в Талин през 1441 г. И оттогава празничният дух на този средновековен град се носи.

Пазарът се провежда на площада при кметството на града, където е изложена коледната елха. Украсени със светлини и орнаменти, тук се продават традиционни естонски сезонни храни като черен пудинг и кисело зеле. Пазарът работи до 2 януари, така че все още има достатъчно време да го посетите.

На градския площад има и разнообразна програма от коледни събития с атракции. Вместо традиционен влак, тази година двуетажен автобус ще разходи посетителите из стария град на Талин.

В момента Естония е отворена за напълно ваксинирани пътници без ограничения.

Празникът на Санта Лусия, Барселона

Този фестивал някога е бил еднодневно събитие в чест на празника на Санта Лусия на 13 декември. Сега се провежда цели три седмици с дейности като сцени на рождество Христово, празнично разказване на истории и коледен дневник в стил пинята, известен като caga tio.

Има и коледен базар с близо 300 сергии пред катедралата на Барселона. Намира се на Avinguda de la Catedral и продължава до 23 декември, ден преди Бъдни вечер.

Маските са задължителни, когато не е възможно да се поддържа социално дистанциране и броят на посетителите може да бъде ограничен през уикендите, когато пазарът е зает.

Докато тези събития все още са отворени за тези, които живеят наблизо, ограниченията за пътуване се променят бързо и все още могат да се прилагат за международни посетители, идващи от други страни.

Източник: euronews

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html