четвъртък, 28 март 2024 г.

Изложба за 120 години Илия Бешков гостува в София

Снимка: Съюз на българските художници СБХ / Union of Bulgarian Artists UBA

След представянето й в Плевенската художествена галерия, експозицията гостува на „Шипка“ 6. Откриването ще бъде с вернисаж на 10 декември от 17 часа в изложбения център на Съюза на българските художници.

Плевенската художествена галерия съхранява най-богатата колекция с творби на знаменития художник – около 1300 рисунки, карикатури, илюстрации. Част от тях са включени в постоянната експозиция на галерията, но преобладаващата част се съхраняват във фонда. В настоящата изложба могат да се видят повече от 270 произведения от фонда, голяма част, от които не са показвани пред публика. Благодарение на сътрудничеството на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ – град Плевен в експозицията са включени отпечатани книги с илюстрации на художника.

Илия Бешков е не само сред най-известните български художници, но творчеството му е забелязано и в други държави. Чрез дейността му в печатни медии рисунките му са широко разпространени. Творчеството му е всеобхватно и насочено към всички възрасти. За малките Илия Бешков илюстрира и създава графичното оформление на любими български издания на детски книги като „Ането и Тошко Африкански“ на Ангел Каралийчев, Крали Марко, Хитър Петър, стихосбирките за деца на Дора Габе „От Слон до мравка“ и „Наште сърчица“, стихосбирката „Листило клонче“ на Йордан Стубел и др. За порасналите Илия Бешков публикува множество карикатури и илюстрации в периодичния печат: „Див дядо“, „Българан“, „Маскарад“, „Звънар“, „Вик“, „Стършел“ и др. Член е на дружеството „Родно изкуство“. През 30-те години на XX век участва в изложби на българските карикатуристи.

През 1938 г. урежда в София своята първа и единствена самостоятелна изложба.

През житейския си път, Илия Бешков е свидетел на войни, политически преврати, радости и загуби и благодарение на изкуството, художникът съхранява свободомислещия си дух, обичта си към света и хората, чувството си за хумор и ирония. Освен художник, Илия Бешков, оставя и стойностни текстове, насочени към негови съвременници и теми, които са го интересували, но интересуват и съвременното общество – теми свързани по-общо с битието на човека, с религиозното самосъзнание, със свободата и по-конкретно с всевъзможни въпроси касаещи изкуството – картините, илюстрациите, рисунките, карикатурите, перспективата, същността на изкуството и още и още …

Изложбата може да бъде видяна в изложбения център „Шипка 6“ до 21 януари 2022 г. 

Източник: Съюз на българските художници

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html