четвъртък, 28 март 2024 г.

Заев нарече Климент Охридски основоположник на македонската духовност

Снимка: БГНЕС

Премиерът в оставка на западната ни съседка честити големия християнски празник – Св. Климент Охридски, наричайки го „основоположник на македонската духовност“ и патрон на Македонската православна църква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). „Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски“, пише още Заев. Ето целия текст на Зоран Заев във Фейсбук:

От мое лично име и от името на правителството на Република Северна Македония поздравявам всички православни вярващи и Синода на Македонската православна църква – Охридска архиепископия по повод големия християнски празник – Св. Климент Охридски, основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ–ОА.

Като един от най-близките и най-ревностни съратници и участници в мисията на светите братя Кирил и Методий в Моравия за просвета на славянските народи, остава верен на дълга си да продължи мисията и делото на своите учители, като задълбочава и развива духовно-просветителската дейност.

Свети Климент, като велик човек и силна личност, е жив паметник на нашата история и като основател на Охридската школа, известна още като „първия балкански и европейски университет”. Записите сочат, че около 3500 ученици са преминали през това училище. Това е внушителна цифра за онези времена и със сигурност е такава и за днешните.

Това свидетелства за изключителните организационни и обединителни способности на светия охридски учител в духа на християнското единство.

Източник: Фейсбук

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html