петък, 29 март 2024 г.

Дъщерите на Доган и Карадайъ се отдадоха на изкуството

Снимка: Епицентър

Ако си мислите, че единственото общо нещо между Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ е политиката – грешите. Да, ДПС безспорно тясно свързва двамата и е основната причина за пресичането на пътищата им, но и в личен план почетният председател и лидерът на партията имат много общи теми за разговор, най-вече покрай децата, пише вестник „Галерия“.

Мустафа Карадайъ е татко на две дъщери, а Доган има син и момиче. И докато Демир Доган уверено напредва в бизнеса, то по-малката Демет не иска и да чуе за политика. Подобно е отношението и на Айсел и Джейлан, щерките на Карадайъ, които изобщо не проявяват интерес към властта. Момичетата се развиват като творчески натури и се изявяват на културното поприще.

Голямата дъщеря на Мустафа Карадайъ по професия е начална учителка, а по душа – музикант. Айсел от няколко години се занимава активно с пеене, свири на пиано, прави кавъри на известни парчета, а вече има и няколко авторски песни. Първородната щерка на лидера на ДПС обаче не просто изпълнява парчетата, а ги създава сама. Айсел е автор на текстовете и музиката на всичките си песни до момента, участва и в аранжимента. „Ако спра да чувам, / ще чуя ли / глас от друго царство / отвътре ми?“, гласи част от текста на едно от парчетата. За разлика от повечето си връстници тя не иска да чуе за чалга и презира комерсиалните компромиси.

Айсел
Снимка: Фейсбук

Изпълненията й са по-скоро баладични и нежни, а в тях няма и помен от балканските ритми. В интернет пространството Айсел, която изобщо не споменава кой е баща й, вече се радва на сериозна фен общност и получава десетки похвали за песните си. Признава, че вече мисли и за издаването на първия си албум, като всяка песен в него ще е по неин текст.

Макар да не е масово популярно, младото момиче вече има познати в музикалните среди и хора, с които работи и записва песни. Участвала е и на няколко фестивала. Музиката обаче няма опасност да измести от живота й преподаването. Айсел е класен ръководител на трети клас в основно училище в Пасарел и всичките й възпитаници я описват като любим учител.

Демет Доган
Снимка: Инстаграм

В стихоплетна форма душата си излива и единствената дъщеря на Доган. Демет, която е връстничка на Айсел, не се занимава с музика, но от години пише стихове. Има и специална страница в социалните мрежи, където публикува поезията си.

Стиховете й говорят за богат вътрешен свят и могат да се възприемат като изповед на съвременната млада жена. Много от тях са посветени на любовта – най-често тази, която нанася повече болка, отколкото носи щастие. В някои от творенията си Демет се фокусира и върху егото, което е способно да разруши всяка любов или приятелство и да замъгли съзнанието.

Поетичните творби разкриват вътрешния свят на щерката на Доган, която не иска да си затваря очите пред истината и не желае да изпада в състояние на хипноза, за да забрави проблемите и личните разочарования. Очевидно момичето е наследило дълбаенето в сложни теми, характерно за завършилия философия Ахмед Доган. Само че Демет изобщо не проявява интерес към обществено-политическите занимания на баща си, още по-малко към бизнеса. Прехраната си изкарва сама като професионален гримьор, вече е правила макиажа на актьори в НАТФИЗ, била е и в екипа на „Гласът на България“.

И Демет Доган, и Айсел Карадайъ са категорични, че искат да живеят и да се развиват в България. За разлика от повечето си връстници те даже не са обмисляли да завършат висшето си образование в чужбина, а избират родни университети. По-малката дъщеря на Карадайъ обаче от две години живее в Англия.

Джейлан
Снимка: Фейсбук

Джейлан е студентка по реклама и дигитален маркетинг в университета в Гринуич, като се очаква да приключи обучението си през 2023 година. Момичето очевидно е амбициозно и вече е изкарало няколко допълнителни курса в обучението си, а в момента кара стаж в медийния и развлекателен гигант „Уолт Дисни Къмпани“. Джейлан е там вече половин година, а ако има малко повече късмет, нищо чудно да й бъде предложена работа в компанията. Нейната голяма страст е театърът, самата тя е била част от драматична трупа, докато учи в столичната Испанска гимназия и даже получава награда за активно участие в културния живот на училището. Във Великобритания момичето се включва в студентския съюз, в който отговаря именно за артистичните изяви и развлечения на учещите в университета.

Източник: в-к „Галерия“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html