петък, 29 март 2024 г.

„Демократична България“ се оттегля от четворната коалиция?

Атанас Атанасов и Христо Иванов
Кадър: Би Ти Ви

Четворната коалиция, която се очертава да управлява България в следващите години, може и да се провали, показват събитията от последните дни и часове.

Причината за това са поредицата скандали в „Демократична България“ в навечерието на обявяването на кабинета, пише вестник „Галерия“. Лидерите на двете основни партии в дясната коалиция „Да, България“ и ДСБ – Христо Иванов и Атанас Атанасов, обявили пред своите съпартийци, че искат промени в споразумението, предложено от Кирил Петков и „Продължаваме промяната“. Това стана малко след като Петков и Василев обявиха, че партньорите в бъдещото управление са постигнали пълно съгласие по всички спорни точки.

Десницата обаче държи на поне две много важни промени, които касаят вземането на общи решения в четворната коалиция. В понеделник бъдещият премиер обяви, че в близките дни ще бъде публикуван последният и официален вариант на споразумението. След консултациите при президента Румен Радев обаче Кирил Петков изненадващо отиде на „Позитано“ за среща с Корнелия Нинова.

По неофициална информация двамата са уточнили всички въпроси, които по някакъв начин са притеснявали БСП за бъдещото управление. Изненадващо, малко преди 18 часа от централата на социалистите бе съобщено, че председателката на левицата е отложила заседанието на Националния съвет на партията, което бе насрочено за вторник. На него социалистите трябваше да обсъдят и одобрят коалиционното споразумение.

Вторият скандал в десницата бе провокиран от третата партия в коалицията – „Зелените“. Те са поискали лидерът им Борислав Сандов да заеме два поста – министър на екологията и вицепремиер. Част от „Демократична България“ е против това назначение, защото Сандов е защитник на най-левите политики в съвременна Европа. Той проповядва пълен отказ от ядрена енергия и спиране на добива на въглища, нефт и газ. Според него България трябва да бъде превърната в място на вятърни мелници и соларни паркове. Активистите припомнят, че именно Сандов беше лидер на протестите срещу навлизането на „Шеврон“ на българския пазар, когато компанията искаше да добива шистов газ в Североизточна България.

Борислав Сандов
Снимка: БГНЕС

„Демократична България“ се застреля с издигането на зеления Сандов за главно свое представително лице в изпълнителната власт. Не само защото зелените са леви и идеологически съвместими с БСП, но и защото сигналът, който изпращат към бизнеса, е убийствен. Сандов е човекът, който изгони „Шеврон“ от България в тандем с Мариана Христова от БСП и русофилите, и на практика блокира проучването и добива на нефт и газ у нас. И сега трябва да плащаме луди пари на „Газпром“, който се възползва максимално от екопротестите. Оттогава са и задкулисните връзки с кръга „Борисов“. Ако направите анкета сред бизнеса за най-много навредил им „зелен“, то със сигурност списъкът ще се оглави от Сандов“, написа във Фейсбук анализаторът и консултант Илиян Василев.

Според него следващият кабинет, ако Сандов влезе в него, ще наложи най-екстремните варианти на климатичните политики. Това пък ще доведе до неистово поскъпване на електроенергията не само за бизнеса, но и за частните абонати.

Според различни информации от „Демократична България“ в коалицията е имало и сериозен спор по отношение на това кое министерство да бъде овладяно от градската десница, която иначе получи малко над 5% на изборите за Народно събрание. Сандов и „Зелените“ много настоявали да получат именно Министерството на екологията. Христо Иванов и Атанас Атанасов първоначално били против, но не успели да се справят с натиска на своите коалиционни партньори.

Според данните от изборите „Зелените“ получават малко над 1% от гласовете на избирателите, на за сметка на това ще получат едно министерство и вицепремиерско място. Иванов и Атанасов категорично отказали постове в кабинета, тъй като не искат имената им да се свързват с правителство, в което участие има и БСП. За Сандов обаче такава дилема не съществува.

Скандалът около Борислав Сандов не е първият, в който „Демократична България“ се забърква от мига, в който там замириса на власт. Припомняме, че първоначално ДБ се отказа да има свои министри, като се позова на ниския си изборен резултат. Впоследствие обаче десницата прие предложението на „Продължаваме промяната“ да вземе три министерства, включително и едно от най-важните – това на правосъдието. Христо Иванов, който беше на този пост по време на втория кабинет на Борисов, отказа да влезе в правителството, но сега се очаква постът да се заеме от една от неговите заместнички Надежда Йорданова. Тя се спряга и за бъдещ председател на „Да, България“, след като самият Иванов подаде оставка в края на ноември.

Източник: в-к „Галерия“

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html