петък, 26 април 2024 г.

Велислав Минеков да върне ателието от Тодор Живков поради отпаднала необходимост

 

Иво ДИМИТРОВ

Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви, че щял да изгони ГЕРБ от централата им в НДК. „На мен ми се струва, да използвам този термин, че партия ГЕРБ е с отпаднала необходимост“, изстреля Минеков. Думи, за които в една нормална държава щяха да го изпратят автоматично в заслужена пенсия.

Пиша този текст, защото смятам, че подобен сталинизъм не се е възбуждал по нашите земи от десетилетия и защото всякакви диктаторски напъни трябва да бъдат овладявани. Пиша го и с уговорката, че аз съм последният човек, който може да бъде обвинен в пристрастия към ГЕРБ. Доказано в годините.

Във време, когато умни и красиви жълтопаветници са особено чувствителни към всяка проява на недемократичност, думите на Минеков са, меко казано, стресиращи. Да заявиш публично, че си готов да репресираш солидно представена в българския парламент партия, напомня за едни мрачни времена, когато живеехме в едноличен режим. Вероятно у Минеков на стари години са се отключили стари пристрастия. Излиза, че неговата досегашна тревожност за демокрацията в България не почива на здрави основи, а на лични пристрастия и в крайна сметка е била абсолютен фалш. Защото няма как да има демокрация за едни, а за други да няма. Такима филми прожектират само в Северна Корея.

Хубава, лоша, политическа партия ГЕРБ има пълното право по закон да разполага със сграда. Както всички останали. Зад ГЕРБ са стотици хиляди избиратели, които не са по-нисша категория хора от останалите. Всеки има свободно право на политическо представителство и волеизлияние. С действията си Минеков изписва вежди на ГЕРБ. Подобна истеричност в изчегъртването е с обратен ефект. Нормалните хора винаги застават до мъчениците. А в случая Минеков прави ГЕРБ мъченици.

И накрая. В онези години на Живковата диктатура, за които говоря по-горе, семейството на Велислав Минеков се урежда с две ателиета в елитния столичен квартал „Изгрев“. Те са им дадени и впоследствие продадени на смешни по онова време цени по нареждане на Тодор Живков с подписа на бившия заместник-председател на Комитета за изкуство и култура Пейо Бербенлиев. Едното ателие е за бащата на сегашния служебен министър – прочутия скулптор Величко Минеков. Той наистина е един от големите артисти и творци. Второто обаче остава за сина му Велислав. Неизвестно защо. Никой не се сеща какво толкова твори в него Минеков-младши. Би било редно днес това ателие да бъде върнато на държавата. Поради отпаднала необходимост.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html