събота, 20 април 2024 г.

„Аякс“ и „Ливърпул“ с рекорд в Шампионската лига

Снимка: eurosport.com

Нидерландският шампион „Аякс“ завърши груповата фаза на Шампионската лига с победа след 4:2 над гостуващия „Спортинг“ (Лисабон).

И двата отбора ще играят в елиминациите на турнира, като амстердамци го направиха по впечатляващ начин – 6 победи от 6 мача и пълен актив от 18 точки в група С. „Аякс“ стана едва деветият отбор с това постижение в историята на ШЛ. „Спортинг“ остана втори с 9 спечелени пункта, като изпревари „Борусия“ (Дортмунд) само заради статистиката в преките мачове помежду им. Последният „Бешикташ“ няма нито една точка в актива си.

6 от 6 в турнира на богатите записа и „Ливърпул“. Мърсисайдци удариха „Милан“ с 2:1 и станаха първият английски тим, който е побеждавал всички съперници в групата по два пъти. „Атлетико“ (Мадрид) прескочи група В след драматична победа с 3:1 над „Порто“ на „До Драгао“. Португалците играха по-добре през първата част, но изпуснаха изгодни ситуации, а „Атлетико“ се възползва от едно статично положение и откри в 56-ата минута. При един ъглов удар защитата на домакините се провали и Антоан Гризман засече отблизо за 1:0. Напрежението беше огромно и мачът се изнерви още повече, когато за разправия на тъча и удар срещу съперник Яник Караско получи директен червен картон. Само три минути по-късно провокациите на „дюшекчиите“ дадоха резултат и Вендел от „Порто“ също беше изгонен при голяма разправия, в която се включиха и скамейките на двата тима. В 90-ата минута при една контраатака Гризман изведе резервата Анхел Кореа, който стреля неспасяемо в далечния ъгъл за 2:0. В добавеното време Родриго Де Пол покачи на 3:0 за гостите, а до края остана време „Порто“ да отбележи почетен гол от дузпа чрез Сержо Оливейра.

Всички резултати

Група А

ПСЖ – „Брюж“ 4:1

„РБ Лайпциг“ – „Манчестър Сити“ 2:1

Група В

„Порто“ – „Атлетико“ (Мадрид) 1:3

„Милан“ – „Ливърпул“ 1:2

Група С

„Борусия“ (Дортмунд) – „Бешикташ“ 5:0

„Аякс“ – „Спортинг“ (Лисабон) 4:2

Група D

„Реал“ (Мадрид) – „Интер“ 2:0

„Шахтьор“ (Донецк) – „Шериф“ (Тираспол) 1:1

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html