вторник, 23 април 2024 г.

Стойчо Кацаров: Детската болница ще се строи в двора на болница „Лозенец“

кадър: БТВ

„Най-подходящото място за изграждането на нова детска болница е дворът на болница „Лозенец““, съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Тя се намира в самия Южен парк, едва ли има по-хубаво място“, посочи министърът. Той отбеляза, че е направена проверка и на този терен може да се строи.

„Изграждането на болницата ще отнеме в най-добрия случая 5 години. През това време – реорганизираме правителствена болница, за да поеме пациентите от детската болница“, обясни д-р Стойчо Кацаров.

Той заяви, че болница „Лозенец“ ще запази многопрофилния си характер, както и университетския си характер след сливането.

„По наша оценка болница „Лозенец“ може да поеме децата. Тя има 283 легла, миналата година са намалели на 183 легла, като се използват под 50%. Има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, които са малко над 100. Това ще иска предварителна оценка, ремонтни дейности и оборудване“, обясни министърът на здравеопазването.

„Проектът за изграждане на детска болница в двора на „Александровка болница“ не може да бъде изпълнен и остава само да бъде прекратен. Той не може да бъде изпълнен, защото сградата, която е трябвало да бъде обект на реконструкция и ремонт, не съществува в устройствения план от 2011 г. Това не позволява издаване на виза за проектиране и той практически не може да бъде реализиран“, каза още д-р Стойчо Кацаров.

„Имаме дружество, учредено с капитал 100 млн. лв., от които 80 млн. са по неговите банкови сметки. Преценихме, че е най-добре това дружество да се влее в съществуващата сега Детска болница и тя да стане инвеститор в новия проект. Тя да отговаря за всички въпроси за построяването на болницата и да следи как се изпълняват дейностите“, заяви министърът.

Той отбеляза, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено на този терен да се постави първият в Източна Европа протонен ускорител – уред, който позволява лъчелечение на онкологично болни деца. Болницата по проект е включена и в плана за въздушна спешна помощ с хеликоптерни площадки.

„Още 100 млн. лв. са предвидени за оборудване на останалите детски отделения в страната. Имаме подкрепата на Камарата на архитектите и на сдруженията, които се борят от години за изграждане на детска болница“, посочи Кацаров.

Източник: БТВ

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html