събота, 20 април 2024 г.

Спортът чака от държавата 38 млн. лв.

Снимки: БФБорба

Министерството на спорта е предложило бюджетът му за следващата година да се увеличи с 38 млн. лева, обяви служебният министър Андрей Кузманов. Ако се приеме, бюджетът ще стигне около 135 млн. лева.

За 2021 г. вече имаше голямо голям ръст от над 15 милиона благодарение на промените в закона за хазарта и новата роля на спортния тотализатор (БСТ). Успоредно с това е предложено и увеличение на парите за домакинства на състезания, които в последните години бяха около 5 млн. лева. Служебният министър изтъкна, че вече пари ще има не само за 40-ина федерации, а за всичките над сто. “Някои федерации лежат на 20-годишни лаври и след това имат епизодични успехи, но получават космически за България бюджети“, заяви Кузманов.

Изчислението ще се основава на точки спрямо резултатите на федерациите. Всяка федерация от олимпийски спорт има осигурени за начало 50 000 лева, а и за неолимпийските началната сума е 20 000 лв.

Служебният спортен министър ще отправи следващата седмица последна покана към футболния ЦСКА да погаси задълженията си към използваните от него стадион „Българска армия“ и базата в Панчарево, които съставлявали 98% от всички задължения към „Сердика спортни имоти“. „Това не може да продължава и по най-бързия начин трябва да започне оздравяване на дружеството“, предупреди Кузманов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html