5.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

СЗО е против преливането на кръвна плазма за лечение на COVID-19

снимка: БНТ

Световната здравна организация препоръча да не се използват преливания на кръвна плазма от хора, които вече са били болни при лечението на пациенти с COVID-19. Предишните надежди бяха възложени на метода, съобщиха от централата на СЗО в Женева, но настоящите доказателства сочат, че преливането не увеличава шансовете за оцеляване на пациентите и не намалява нуждата от механична вентилация.

Подчертава се, че „преливането на кръвна плазма от човек, излекуван от COVID-19, не се препоръчва за пациенти с COVID-19“. „Въпреки първоначалните очаквания, настоящите доказателства сочат, че преливането на кръвна плазма не подобрява преживяемостта и не намалява нуждата от механична вентилация, а също така е скъпо и отнема много време“, казва представител на организацията.

В тази връзка СЗО „категорично не препоръчва“ преливането на плазма от излекувани хора на пациенти, чието заболяване не е тежко. Тя също така не препоръчва и използването на такова преливане при лечението на тежко болни хора. Изключението са „определени контролирани случаи за целите на проучвания“.

Съответните препоръки са разработени от група международни експерти, обясниха от СЗО. Те базират своите констатации на 16 проучвания с 16 236 пациенти. „След като внимателно проучиха цялата информация, експертите стигнаха до заключението, че почти всички добре информирани пациенти биха предпочели да не получават плазмата на излекувани“, отбелязва СЗО.

Източник: БНТ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html