15.5 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

Радев продължава консултациите с ИТН, ДБ и „Възраждане“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес държавният глава ще разговаря поотделно с последните три от формациите в новия парламент.

„Провеждаме третия цикъл консултации за съставяне на правителство тази година. Надявам се да бъде последен“, каза президентът Румен Радев по време на вчерашните си отделни срещи с представители на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП:

„Очакванията на обществото ни са за редовно правителство“.

Първи на днешните разговори на „Дондуков“ 2 са от парламентарната група на „Има такъв народ“ – една от четирите партии в евентуален бъдещ коалиционен кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“. От „Има такъв народ“ декларираха, че ще работят за съставяне на правителство, потвърди го след изборите и лидерът на партията Слави Трифонов: „Защото на България ѝ е необходимо правителство, което е встрани и е различно от правителството, което управляваше дотук 12 години“.

Има ли надежда за стабилно управленско мнозинство? Отговор на този въпрос се очаква и от обединението „Демократична България“, чиито представители ще бъдат втори на днешните консултации при президента. Формацията преговаря за участие в бъдещ кабинет. Председателят на парламентарната група Христо Иванов:

„Ние ще дадем своя принос за съставяне и излъчване на правителство. Как точно ще го направим, зависи от преговорите. Освен отстояването на нашите приоритети, на програмите, които имаме, е добре да си спомняме понякога, че можем да помогнем, правейки крачка настрани, ако не и назад“.

Последната среща на президента в рамките на политическите консултации е с представителите на „Възраждане“. Председателят на групата Костадин Костадинов:

„Започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното и е крайно време българската политика да бъде направлявана от достойни мъже“.

След политическите консултации със седемте партии предстои президентът да реши кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група – тази на „Продължаваме промяната“.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html