четвъртък, 25 април 2024 г.

Подредиха изложба на големия Найден Петков

Снимка: Министерство на културата на Република България

На 14 декември от 18.00 часа в галерия „Средец“ на Министерството на културата, Националният дарителски фонд „13 века България“ открива изложбата „Найден Петков – живопис“.

Тя е посветена на 40-годишнината на Фонда и е под патронажа на г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Създаден през 1981 с цел да организира дарителската дейност в България, през последните четири десетилетия НДФ „13 века България“ обединява щедрия принос, усилия и воля на над 80 000 дарители и чрез тях участва в създаването и развитието на 250 национални обекта на културата, просветата, науката, здравеопазването, спорта и др. От 2015 е със статут на официални отношения с ЮНЕСКО.

Изложбата представя 8 платна от колекцията на Фонда, дарени от автора им – Найден Петков. Създадени от големия наш живописец през 1987 и 1988 година, те представляват естетически синтез на емоционалните му преживявания и впечатления от негови пътувания в Китай, Гърция и България. В изданието за Найден Петков, от поредицата на Фонда „Съвременно българско изкуство. Имена“, доц. д-р Ружа Маринска дава следната оценка за мястото и значението на художника: „Лирик по нагласа, близък по дух на една силна поетическа генерация в нашата литература, Найден Петков е поетът в българската живопис от втората половина на XX век.”

По време на откриването на експозицията ще бъде връчен Почетният знак „13 века България“ на доц. д-р Михаил Малеев, създател на Националния музей „Земята и хората“ и негов дългогодишен директор от основаването му през 1986 до 2012 г.

Ще бъде валидирано и пощенско-филателното издание „40 години от създаването на Национален дарителски фонд „13 века България“ с автор д-р Светлин Балездров – главен асистент в Националната художествена академия.

Изложбата ще бъде отворена за публика в галерия „Средец” на Министерството на културата до 14 януари 2022 г.

 

Източник: Министерство на културата на Република България

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html