петък, 26 април 2024 г.

Още църкви в Европа със зашеметяваща архитектура

снимки: travelaway

Въпреки че е често схващане, че нещото, което отличава църква от катедрала, е нейният размер или възраст, единственият реален определящ фактор е, че в катедралата седи епископ. Европа, приела християнството рано, със сигурност има своя справедлив дял от невероятни катедрали, но нейните църкви могат да бъдат също толкова, и дори повече, великолепни. Докато някои от тях по-късно са възприемани за малки базилики от папата, други са оставени без име или дори са превърнати в музеи или туристически атракции от държавата.

Въпреки това много от тези сгради са невероятно впечатляващи и си заслужава да бъдат посетени. Дори ако вече сте запознати с най-известните катедрали в Европа, може да искате да дадете втори поглед на архитектурно зашеметяващите църкви на стария континент.

Църква Успение Богородично, езерото Блед

Една от най-популярните туристически атракции в цяла Словения, църквата Успение Богородично се намира на малък остров в езерото Блед. Разговорно наричана „Мария от езерото“, църквата е силно повредена при земетресение през 1500-те, въпреки че е възстановена през 17-ти век в бароковия стил, който виждаме днес.

Единственият начин да стигнете до църквата е с плетна – дървена лодка, за която е известно, че носи цветни сенници. Веднъж стигнали до острова, можете да се изкачите на камбанарията за страхотна гледка към останалата част от острова, езерото и града около него.

Църквата на Боргунд

Тази трикорабна църква от типа Согн е превърната в музей. Понастоящем, управлявана от Обществото за опазване на древните норвежки паметници, църквате се характеризира със своята каскада от надвиснали покриви, увенчани с кула.

Тъй като първоначално не е построена под властта на християнската църква, има много останки от „езическото“ минало на Норвегия, изложени в дизайна й, най-вече няколко издълбани дракона, които стърчат от хребетите.

Църквата на Спасителя на Пролятата кръв, Санкт Петербург

Бившата руска православна църква днес функционира като музей. Финансирана изцяло от Романови, тя е построена в чест на убития император Александър II на мястото, където е бил убит.

Въпреки че нейният емблематичен дизайн със сигурност е в съответствие с други руски църкви, има и част, която е предимно с неокласическа и барокова архитектура. Църквата на Спасителя е създадена с носталгия към миналото, като се връща към стиловете от предходни години.

Католическата църква Св. Петър, Виена

Църквата Свети Петър във Виена е вдъхновен от своя още по-известен римски съименник. Тя е осветена през 1733 г. и е първата куполна структура в града.

Вътре е съкровищница на изкуството от епохата на барока. Самият позлатен висок олтар привлича хиляди посетители годишно. Творбите, събирани тук през вековете, са остарели и обезцветени, но пълномащабна реставрация на църквата и нейното съдържание, започнала през 1998 г., връща предишния блясък.

Абатство Мон Сен Мишел

Разположено на остров Мон-Сен-Мишел в Нормандия, това абатство е едно от най-перфектните места в цялата страна. Лесно е да видите ясните доказателства за феодалната история на Франция тук, с буквално терасирана йерархия от сгради, достигащи до морето, и абатството на върха.

Абатството е било сцена на няколко различни окупации, битки и за кратко време дори се е превърнало в затвор. Днес то все още работи за услуги и други церемонии, въпреки че основната му роля е тази на туристическа атракция за повече от милион посетители годишно.

Уестминстърското абатство, Лондон

Мястото на всички английски коронации от средата на 11-ти век, Уестминстърското абатство често се нарича просто „Кралската църква“, като се отбелязва принадлежността му към британската монархия и близостта до Бъкингамския дворец. Там са погребани над 3000 души, които са важни за короната, включително бивши монарси, министър-председатели и титани на изкуствата и науката.

Няколко итерации на църквата са стояли на това място в продължение на повече от хиляда години, като последният основен ремонт е изграждането на западните кули през 18-ти век.

Халгримскиркя, Рейкявик

Лутеранската църква в Рейкявик е една от най-високите сгради в страната и изглежда дори по-висока поради местоположението си на върха на хълма. Поради идеалното си местоположение, тя има най-добрата наблюдателна площадка в Исландия, предлагаща панорамна гледка към града.

Църквата е проектиран от държавния архитект Гуджон Самуелсон, за да прилича на суровия, но красив природен пейзаж, с който Исландия е толкова известна. Общо, изграждането му отнема 41 години и раздели общественото мнение много преди дори да бъде завършено.

Базиликата Свети Стефан, Будапеща

Тази католическа базилика е кръстена на Свети Стефан I, първият крал на Унгария, и до голяма степен се смята за най-важната църква в страната. Отнема 54 години, за да се построи, със закъснения, причинени до голяма степен от срутването на купола по средата на строителството, след което по-голямата част от конструкцията трябваше да бъде разрушена и издигната отново.

Камбаната в южната кула на базиликата Свети Стефан е най-голямата в страната и обикновено се бие само два пъти годишно: веднъж в полунощ за отбелязване на новата година и отново на 20 август, в деня, в който е осветена.

 

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html