19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

ЕМА и ECDC препоръчаха различни ваксини върху едно лице

Снимка: БНР

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) препоръчаха във вторник прилагането на различни ваксини срещу Covid-19 върху едно лице, като казаха, че „комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК (mRNA) ваксини произвежда добри нива на антитела“.

В своите технически препоръки и съвети EMA и ECDC отбелязват, че „представените данни подкрепят използването на смесени схеми векторна/иРНК ваксини. Въз основа на доказателствата, наблюдавани до момента и на съществуващите клинични познания, предоставянето като втора доза на иРНК ваксина на предишни реципиенти на единична доза векторни ваксини е стратегия за ваксинация, която е полезна от имунологична гледна точка с положително въздействие върху постигнатото ниво на защита от инфекция и заболяване“.

В съответствие с мерките, които вече са взети от много държави членки, все по-голям брой клинични проучвания, подкрепени от реални доказателства, сега се разглежда възможността за използване на две различни ваксини срещу Covid-19, или за първата, и за втората доза от първичната (начален) курс, който е известен като хетероложна първична ваксинация, или използване на трета доза от различна ваксина срещу Covid-19 като бустер 3 до 6 месеца след първичния ваксинационен курс (хетероложно усилване).

Доказателства от проучвания за хетероложна ваксинация предполагат, че комбинацията от вирусни векторни ваксини и иРНК ваксини произвежда добри нива на антитела срещу вируса Covid-19 (SARS-CoV-2) и по-висок Т-клетъчен отговор, отколкото при използването на същата ваксина (хомоложна ваксинация) независимо дали в първичен или бустер режим. Хетероложните схеми като цяло се понасят добре, посочват двете европейски агенции.

Използването на вирусна векторна ваксина като втора доза в схемите за първична ваксинация или използването на две различни иРНК ваксини е по-малко добре проучено, допълват те.

Понастоящем в Европейския съюз са одобрени четири ваксини срещу Covid-19 – двудозовите ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna, които са иРНК, двудозовата векторна ваксина AstraZeneca, както и еднодозовата векторна ваксина, разработена от Johnson & Johnson.

EMA и ECDC продължават да призовават всички граждани на ЕС да бъдат напълно ваксинирани и да се придържат към последните препоръки за бустер ваксинация.

Източник: БНР

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html