сряда, 24 април 2024 г.

ДБ: Сектор „Сигурност” изглежда дебалансиран

снимка: Нова

„Очертава се ситуация, в която сектор „Сигурност” изглежда дебалансиран. По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специални служби и това трябваше да се случи. Но някои от назначенията, според нас, не бяха удачни. Например смятам, че на главния секретар на МВР му е твърде висока тази позиция”. Това заяви Атанас Атанасов по време на консултациите на „Демократична България“при президента във вторник.

Атанасов поиска ограничаване на органите, които използват СРС-та. Това се отнася и за пълно ограничаване на Прокуратурата.

Той каза още, че „мнозинството, както и бъдещото правителство са почти ясни”.

„Надявам се, че този път ще успеем да излъчим управление. След третите избори то изглежда безалтернативно. Мисля, че колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички виждат, че няма къде да се ходи”, каза Христо Иванов. Той изрази надежда, че следващото управление ще започне промяната.

„Промяната трябва да е в дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите”, заяви Иванов. И допълни, че първата характеристика на очертаващото се мнозинство е, че ще работи без ДПС и ГЕРБ.

„Следващата възможност, която се дава на това мнозинство, е рестарт на Прокуратурата и ВСС. Това няма да е просто, понякога ще изисква и по-големи мнозинства. Ние ще работим за конституционна промяна, а не просто излъчване на нов състав на Инспектората или ВСС. И не просто да окажем обществено влияние върху Иван Гешев да си подаде оставката. Това управление ще може да започне трансформация на администрацията”, каза Христо Иванов.

„Нашата задача ще е смяна не на едни с други, а смяна на философията на властта. Това трябва да е демократично мнозинство, ние ще удържаме центъра”, каза съпредседателят на ДБ.

Иванов подчерта, че от „Демократична България” ще държат на присъединяването на страната към Еврозоната в сроковете, които държавата вече си е поставила.

„Оптимист съм, защото миналата седмица по време на кръглите маси бяха очертани стотици конкретни стъпки, които това правителство да реализира още в първите месеци на това управление. България ще изглежда различна догодина”, каза Владислав Панев.

Източник: Нова

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html