вторник, 23 април 2024 г.

Църкви в Европа със зашеметяваща архитектура

снимки: travelaway

Въпреки че е често схващане, че нещото, което отличава църква от катедрала, е нейният размер или възраст, единственият реален определящ фактор е, че в катедралата седи епископ. Европа, приела християнството рано, със сигурност има своя справедлив дял от невероятни катедрали, но нейните църкви могат да бъдат също толкова, и дори повече, великолепни. Докато някои от тях по-късно са възприемани за малки базилики от папата, други са оставени без име или дори са превърнати в музеи или туристически атракции от държавата.

Въпреки това много от тези сгради са невероятно впечатляващи и си заслужава да бъдат посетени. Дори ако вече сте запознати с най-известните катедрали в Европа, може да искате да дадете втори поглед на архитектурно зашеметяващите църкви на стария континент.

Сграда Фамилия, Барселона

Бижуто на Барселона и на известния каталунски архитект Антони Гауди, La Sagrada Familia се строи от 1882 г. и все още не е завършена. Въпреки огромния си размер, височина и годините на изключително детайлно ориентирана работа, Саграда Фамилия е само малка базилика, наречена така през 2010 г.

Работейки в стила на испанския модернизъм, Гауди смесва стилове като Арт Нуво с елементи на готическото възраждане, за да проектира този напълно уникален шедьовър. Докато много туристи посещават само за да видят екстериора на църквата, тези, които се борят с тълпите, са възнаградени с мечтания интериорен дизайн на базиликата. Подражавайки на гора, нейните каменни стълбове в пастелни нюанси са изкусно оформени, за да приличат на дървета.

Базилика Санта Мария, Венеция

Построена в отговор на избухването на Черната чума във Венеция, тази църква е призив за по-добри времена. Просто една от многото „чумни църкви“, сградата съдържа невероятно количество изкуство, което или изобразява, или е вдъхновено от елементи на чумата.

Бароков шедьовър, той е разположен точно в края на Punta della Dogana, което го прави първото нещо, което виждате, когато влезете в пристанището по вода. Неговият купол, по-специално, се превърна в емблематичен за венецианския силует.

Света Мария, Гданск

Тази тухлена готическа църква на Балтийско море е една от най-големите по рода си в света и доминира в силуета на Гданск. Може да побере до 25 000 души, а особеният начин на своденост на кораба го прави да изглежда още по-голям.

Вътре в църквата е един от най-добрите в света примери за готически астрономически часовник. Построен в продължение на шест години в средата на 1400-те, той показва много повече от само времето, включвайки и показатели като фазите на луната и календара на светците. Повредена е по време на Втората световна война, но остава функционална благодарение на щателна реставрация.

Църквата на Светия кръст, Периса

Църквите със сини куполи на Санторини са станали емблематични за острова, като Периса е най-голямата от тях. Отстрани на главния площад на града, близо до известния плаж с вулканичен пясък, църквата на Светия кръст първоначално е издигната през 19-ти век, въпреки че трябваше да бъде напълно възстановена след земетресение през 1953 г.

Това е отличен пример за класическа цикладска архитектура, включваща същите бели стени и кобалтови акценти, които може да очаквате. За да се добави към впечатляващия размер е многоетажна камбанария, на която можете да се изкачите, когато е отворена.

Света Мария, Пиза

Макар и малка, Santa Maria della Spina е идеален пример за пизански готически стил и притежава невероятно количество артистичност. Тя е обвита с невероятно богато украсен релеф и скулптура, като външните стени са изцяло съставени от италиански мрамор.

Кръстена е на основната реликва, съхранявана някога в църквата: трън, за който се казва, че е част от короната, поставена на главата на Исус при неговото разпятие. Той е донесен в средата на 1300-те, но по-късно е преместен в Chiesa di Santa Chiara за показване.

Църквата на Преображение Господне, остров Кижи

Само на един от над 1000-те острова, пръснати из Онежското езеро на Русия, се намира измамно скромната църква на Преображение Господне (Кижи Погост). От разстояние може да изглежда, че е просто малка дървена сграда, но по-нататъшната инспекция разкрива невероятния занаят и сръчните умения, с които е създадена тази църква.

Забележително е, че в основната й конструкция не са използвани пирони. В конструкцията са използвани взаимосвързани трупи и фуги. Единствените пирони, които могат да се намерят в цялата сграда, просто закрепват декоративните плочки от трепетлика към нейните 22 купола.

Източник: travelaway

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html