петък, 26 април 2024 г.

Редакцията на „Труд“ обявява гражданско неподчинение

Снимка: Труд

Редакцията на „Труд“ обявява гражданско неподчинение, обяви главният редактор Петьо Блъсков заради политическите репресии над вестника.

Поводът е нахлуването на полиция с искане вестникът да напусне сградата заради неплатени наеми и консумативи.

„Това е, колеги. Трийсет и две години се борихме за демокрация и най-накрая тя „настъпи“. От 1974 година съм в журналистиката и в ония коридори полиция не е влизала. Сега полиция се използва срещу медии, коментира главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков гонението на вестника от редакцията му.

„Този защо не го арестувахте, като спира метрото, попита Блъсков униформените за изпратения да ръководи акцията Светослав Трайков, съветник на служебния министър на културата Велислав Минеков, известен с преминаването си през множество политически формации и с акция по спиране на метрото по време на протестите миналото лято.

„Стягайте се, че и вас ви чака. Има списък за  който не слушка. С мълчаливото и тайно съгласие на генерал Радев. Да ви напомня това за едни други генерали от географските ширини, от които си внесохме машините за гласуване“ предупреди Блъсков.

Полицията състави на Петьо Блъсков протокол за неизпълнение на заповед на областния управител за изземване на редакцията.

„Очевидно него не го интересува съществуването на една медия, интересува го властта. Това е печалният факт, нищо повече. Разбира се, че ще има утрешен брой на вестника“, заяви главният редактор на „Труд“.

„Аз съм в демократична държава и не мога да допусна, че ще се активира по този начин една ограничена административна власт да тероризира една медия. Какви планове да правим, въобще не съм очаквал, че ще се стигне до тази ситуация. И при това човек, който трябваше да е в съда и да го осъдят за спиране на метрото (Светослав Трайков), е дошъл тук да репресира медията. Ние не мърдаме от тук, това е гражданско неподчинение. Утре „Труд“ ще излезе на първа страница с това съобщение: „Редакцията на „Труд“ обявява гражданско неподчинение“. Да дойде полицията да ни изнесе, да видят всички, които се борят за свободата на словото, как администрацията на България, заедно с полицията, тероризира един вестник“, обяви Петьо Блъсков.

„Служители на Министерството на културата и полиция гонят в. „Труд” от неговата редакция. Единствената причина за това е критичната позиция на медията към Румен Радев и служебния му министър Велислав Минеков“, коментира гонението на „Труд“ депутатът Тома Биков.

„Целта на акцията е в. „Труд” да бъде унищожен. След като това се случва с в. „Труд”, означава, че би могло да се случи и ще се случва с всяка медия, която се държи опозиционно спрямо новата власт. Нито едно правителство през последните 31 години, не си е позволявало да ползва властовия си ресурс за подобна брутална атака срещу опозиционна медия. Въпросът оттук нататък е, коя ще бъде следващата неудобна медия, която Румен Радев ще атакува“, заяви още Биков.

Източник: Труд

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html