19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

Новата формула на властта: 10-4-4-3

Снимка: БГНЕС

Преговарящите за съставяне на правителство и за структурата на бъдещия коалиционен кабинет са на финалната права, съобщиха за БНР източници от екипите на партиите. Формулата за квотното разпределение на министерства към момента е 10-4-4-3, съответно за ПП, БСП, ИТН и ДБ.

ПП ще има 10 позиции, заедно с премиер Кирил Петков и двама вицепремиери – това са Асен Василев, който ще бъде и финансови министър, и Калина Константинова, която като зам.-министър-председател ще отговаря за административната реформа. Това наименование още не е окончателно уточнено.

За ПП освен това са и министерствата на образованието и МВР, като там постовете си запазват съответно Николай Денков и Бойко Рашков, на отбраната – за момента номинация за този пост е служебният премиер Стефан Янев.

И още  – транспорт, култура и здравеопазване. Министерство на икономиката се разделя на две – едното ще е за растеж и иновации и ще бъде оглавено от Даниел Лорер, а другото – ще ръководи държавните предприятия. То отива при БСП и предложението им към този момент е на Корнелия Нинова, която да е и вицепремиер. Левицата взема и министерствата на земеделието, туризма и социална политика.

За ИТН са определени – Външно министерство, енергетика, спорт и регионално развитие, там фаворит е бившият депутат от РБ Гроздан Караджов. От ИТН още не са дали съгласие да имат вицепремиер.

За ДБ са правосъдие, електронно управление и дигитализация, като и това название се уточнява, и екология, като министърът на екологията ще съвместява и поста вицепремиер по климатичните промени. Номинирани за тези позиции са съответно Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Борислав Сандов.

Разпределението на позициите и имената все още не са окончателни, възможни са промени в последния момент.

Източник: БНР

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html