2.8 C
София
неделя, 25 септември 2022 г.

Кирил Петков: Хубавата новина е, че имаме 90% общи политики с партньорите

Снимка: БГНЕС

Започна първата от серията срещи с парламентарно представените партии на президента Румен Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. В сградата на президентството вече са съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Васиев. Президентът се обърна към тях с думите:

„Убеден съм, че осъзнавате каква огромна отговорност ляга върху вас! Доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато. Знаете, че двете служебни правителства, които не значих по силата на българската Конституция, стабилизираха страната. Те показаха ясно, че може да има действие на хора с различни политически възгледи, създадоха една добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората.

Вие много добре знаете това и знаете, че ефективно управление в под формата на коалиция може да съществува, само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите!

Президентската институция е отворена за диалог и за сътрудничество с бъдещо управление в рамките на своите компетенции. Важно е българските граждани да знаят вашите приоритети, вашата готовност за формиране на ефективна управленска коалиция. Ще ви бъда благодарен да изложите и вашите виждания по отношение на разширяването на Европейския съюз, отстояването на правата на българските граждани, на нашата идентичност, история и култура“.

От своя страна Кирил Петков поздрави президента за изборната победа:

„Това, което се случи в изборната нощ, както при нас така и при вас, носи огромна отговорност. Осъзнаваме, че на България вече e абсолютно належащо да има редовно правителство, което да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент. Ние сме взели тази отговорност присърце. В най-близко време се надяваме да представим проект за кабинет, който да бъде базиран на коалиция от четири партии и коалиции.

Това, което се случи в последните дни беше за пръв път направено – излъчвахме пряко всичките преговори между четирите партии и очертахме 18 работни групи, всяка от които очерта между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат спешно и в бърз порядък. На базата на тази дискусия, успяхме направим документ, който се завърши в полунощ е изпратен до всички наши коалиционни бъдещи партньори. С уважение към гласоподавателите на всяка една от партиите, ние избрахме принципа на пропорционалност – всяка от партиите в тази коалиция да бъде близо до техните гласове представена в тази коалиция.

Важно е за нас всеки в коалицията се чувства пълноправен партньор в общата ни работа за България. Разговорите са минали този момент в абсолютно конструктивен тон и на ниво лидерски разговори, които се водят непрекъснато, и на ниво експертност. Хубавата друга новина е, че във връзка с политиките на много от тези групи имахме над 90% общи политики. Всички осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология или е в самия център, както сме ние, проблемите са толкова наболели, че реално тази ориентация би била значима в последващ момент. Независимо дали си ляв, център или десен, България има нужда от магистрали, има нужда от безопасни язовири, има нужда от добри доходи, има нужда да си върне българите от чужбина“.

Обсъжданата към момента формула за разпределение на местата в бъдещо коалиционно правителство определя 10 места за „Продължаваме промяната“, четири за БСП и „Има такъв народ“и три за „Демократична България“.

Държавният глава ще разговаря последователно с представителите на „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, а утре – с „Има такъв народ“, „Демократична България“ и партия „Възраждане“.

Източник: БНР

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html