петък, 29 март 2024 г.

Творби на големия Иван Милев ще бъдат показани в Рим

Снимка: Уикипедия

Три юбилейни експозиции подготвя Градската художествена галерия в Казанлък по повод 125 години от рождението на художника Иван Милев /1897- 1927/, които ще бъдат отбелязвани догодина, съобщава БТА.

За първи път зад граница ще бъде представена самостоятелна изложба на прочутия художник, известен като един от създателите на българския сецесион, когото критиците сравняват с Густав Климт. Милев е бил представян в чужбина, но като участник в сборна изложба, припомня за БТА д-р Пламен Петров. Иван Милев е един от 70 -те художници, които представят нашата страна през 1926 г. в Прага в най-мащабната изложба на български творци до днес, организирана по идея на Алфонс Муха и със съдействието на Иван Мърквичка.

През пролетта на 2022 година в Градската художествена галерия в Казанлък ще бъде открита изложба, посветена само на една забележителна творба на Иван Милев. Това е „Пътуването на Света Богородица до Атон“ /1926/, притежание на частен колекционер. Една творба, която обединява духовното начало на българското изобразително изкуство и християнското наследство.

„Пътят на петолевката“ е мотото на втората нова експозиция, посветена на Иван Милев, която ще бъде открита в родния му град догодина. Понякога съдбата си прави шеги – художник, който рядко е имал пари, е изрисуван на банкнотата от пет лева, отпечатана от БНБ. Автопортретът му се появява на розовите банкноти през 1999 г.
И до днес всеки ден виждаме художника – но малцина знаят кой е той. Експозицията е един добър повод да припомним този сюжет, разказва д-р Петров пред БТА.

Иван Милев е син на овчаря от казанлъшкото село Шипка Мильо Лалев. Майка му тъче пъстри черги и рисува красиви великденски яйца, така след години той ще обясни причината да се насочи към четките и платното. В Казанлък го помнят обут с вечните дървени налъми, а в София – с домашно тъканите дрехи. От фронта му остава заекването, с което ще го запомнят. Завършва с отличие Художествената академия в София. Годината е 1925 . Назначен е за главен художник на Народния театър. Жени се за талантливата оперната певица Катя Наумова, която ражда единствената му дъщеря – Мария.
Художникът умира внезапно от инфлуенца на 25 януари 1927 г., три месеца преди рождения си ден и не достигнал 30-та си годишнина.
Кратък живот, от който остават изключително ценни за поколенията картини.
В галерията в родния му град се съхраняват 89 негови оригинала. Негови платна са притежание и на частни колекционери.

Има 30 изчезнали картини на художника. По време на бомбардировките в София съпругата му ги дава за съхранение в трезора на Българска народна банка. Фотоси на част от тях са публикувани в монография на д-р Евдокия Филева, съпруга на археолога и политик Богдан Филов.
За съжаление днес на пазара има и много фалшификати, твърди директорът на казанлъшката галерия пред БТА. Той се надява до две – три години да бъде написана монография за Иван Милев, която да популяризира живота и творчеството му.

Източник: БТА

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html