16.1 C
София
неделя, 2 октомври 2022 г.

ГЕРБ-СДС: Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция

кадър: БНТ

В 10:15 часа президентът Румен Радев прие представители на втората политическа сила в 47-ото НС – ГЕРБ-СДС на консултации за съставяне на правителство.

„Вижданията ви за дейността на новия парламент и за характера на управление е важна. Вие, безспорно, сте партия с богат опит и аз вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че също така разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея“, заяви Радев.

Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко друго, подчерта Радев.

„Тук сме да заявим нашата позиция като опозиция на очертаващото се ляво-либерално управление. Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на коалиция ГЕРБ-СДС. Въпреки това нашата коалиция е втората в 47-ото НС. Заради тези 600 000 граждани, които ни дадоха доверие, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция“, заяви Десислава Атанасова.

За да има добро управление, е необходимо да има силна и можеща опозиция, допълни тя. Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка на служебното правителство, защото, според нас, то не успя да отговори на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи, каза още Атанасова.

„Обществото ни е твърде разделено и считам, че през тази една година и служебното правителство, и президентската институция положи усилия да го раздели допълнително. Надявам се, г-н президент, с началото на новия ви мандат, стилът на управление да е друг“, каза още тя.

Атанасова обяви, че днес е имало полиция в редакцията на в. „Труд“, а журналистите са били възпрепятствани да отидат да на работното си място. Призова президента да назначи проверка по случая.

„Тази тема вече беше коментирана, даже имаше призиви към мен от трибуната да взема отношение към тази медия. Много пъти съм казал, че не се бъркам в работата на изпълнителната власт. Доколкото знам и доколкото обществеността е информирана, става въпрос за неплащани дълго време данъци“, отговори Радев.

В 11.30 ч. са третите консултации с представители на ДПС, а в 14.00 ч. президентът ще се срещне с БСП.

Първи на консултации бяха „Продължаваме промяната“, които заявиха, че на преговорите между партиите е направен коалиционен документ, който е завършен снощи в полунощ и е изпратен до всички бъдещи партньори.

Източник: БНТ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html