19.6 C
София
събота, 24 септември 2022 г.

БСП: Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет

кадър: БНТ

В 14:00 часа започнаха последните за днес консултации при президента – с представители на „БСП за България“.

„БСП, българската левица винаги е заставала против беззаконието, диктатурата, в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малки овластени групи“, каза в началото на срещата президента Радев.

„Двете служебни правителства, които назначих, дадоха възможност за стабилизация в условия на криза, за скъсване с пороците на миналото, за сформиране на нов тип управление от хора с различен политически профил, но общи цели за бъдещето на България.

Смятам, че подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде поставен на тази основа, за излъчване на ефективно, устойчиво, редовно правителство“, допълни Радев.

Президентът заяви, че вярва, че БСП ще даде принос свършеното до момента да бъде продължено.

Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравенства и бедност, в резултат на порочния управленския модел до момента, каза Радев, но уточни, че се надява, че БСП ще имат сериозен принос в решаването на тези проблеми, защото „новото управление има нужда от силен социален лектор“.

За успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за законността и справедливостта, каза още президентът.

Заяви, че проблемът в прокуратурата е както системен, така и личностен и поиска да знае в каква степен това се споделя от БСП и какво са готови да предложат за решаване на този проблем.

От своя страна Корнелия Нинова каза, че БСП разбира отговорността, която се очаква от тях в момента и много пъти са казвали, че България се нуждае от работещ парламент и редовно правителство.

„Положихме усилия и в разговорите в експертните групи и в продължаващите разговори с бъдещите коалиционни партньори. Дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Разделихме своята работа на две. Спешни мерки, които веднага трябва да се приемат, с оглед на трите кризи – икономическа, социална и здравна, и дългосрочното ни виждане за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори. Разговорите ни продължават и в момента. Ще положим и докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на бюджета“, каза лидерът на БСП.

Нинова заяви, че най-важното е грижата за хората и да не останат в зимните месеци в трудна ситуация, да се гарантират компенсаторни мерки за увеличените цени, да се направи възможното от 1 януари да не се вдига цената на тока, да се подпомогне икономиката, да се стабилизира здравната система. В този бюджет ще се заложат спешните мерки.

По отношение на промяната в съдебната система Нинова каза, че проблемът е системен и би трябвало да се ограничат правомощията на главния прокурор, да се наложи съдебен контрол върху онези актове на главния прокурор, които не подлежат на контрол, да се закрият спец съда и спец прокуратурата, да се промени структурата на работа на КПКОНПИ.

По-рано на консултациите Кирил Петков потвърди за завършването на коалиционното споразумение на четирите партии и обяви, че ще има две нови министерства. От ГЕРБ-СДС заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция и ще посочват всички грешки на новото правителство. ДПС не изключиха да подкрепят бъдещия кабинет.

Източник: БНТ

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html