Снимка: БНР

Редът, по който банките действат спрямо лица, поставени под различни международни санкции, какъвто е и американският закон „Магнитски“, би трябвало да бъде уреден със закон. Това предложи управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред бТВ по повод днешния Ден на банкера.

По думите му политиците не само в България удобно прехвърлиха този проблем на банките, които са пряко засегнати от решеният на чуждите юрисдикции. В България проблемът, по думите му, е бил допълнително комплициран от изготвянето на т. нар. черен списък на лица, свързани със санкционираните.

„Изготвянето на подобни списъци с потенциално сериозни репутационни и материални последици за засегнатите е, меко казано, спорно. Решения на съда от последните месеци са показателни в това отношение. Необходимо е да се изготви законодателен акт, който да решава всички аспекти на различните санкционни режими и тяхното прилагане“, каза управителят на централната банка.

Запитан рискова ли е била или все още е Българската банка за развитие, той отговори, че тя не представлява риск за банковата система, защото е с най-високата капиталова адекватност и втория по големина показател за ликвидност. Радев добави, че въпросите за концентрация на кредити към ограничен брой лица са въпроси към мениджмънта на банката и акционерите, а не към надзора.

Присъединяването на България към еврозоната ще доведе до увеличаване, а не намаляване на доходите, коментира управителят на БНБ и добави, че не случайно синдикатите са привърженици на приемането на еврото. Повтори, че БНБ технически е готова да доведе до край този процес.
Централната банка следи внимателно увеличението на ипотечните кредити, увери управителят. „Не можем да говорим за имотен балон, но има тренд и предприемаме мерки, така че да не се стигне до имотен балон“, поясни той.