петък, 19 април 2024 г.

Ножът като художествен обект

Снимка: Plovdiv Now

В Регионален етнографски музей – Пловдив продължава юбилейната изложба „Ножът – символ, традиция, изящество“ на майстор Любомир Дудев – член на Задругата на майсторите на народни занаяти. Той е работил като гравьор и бижутер, а през последните години пренася майсторството си и в изработването на ножове, превръщайки ги в произведения на изкуството, показани през неговия поглед.

В българската традиция ножът служи не само за защита, но и за украса и престиж. Такава е и идеята на майстора Любомир Дудев да покаже красотата и изяществото на хладното оръжие. Да обърне внимание на функцията на ножа като накит, част от мъжкото облекло и да подчертае важността му като символ на социално положение.

Снимка: Plovdiv Now

Един от акцентите в изложбата е „Козият рог“ или още наречен „Българската вендета“, защото убийството с такъв нож символизира отмъщение. Той е изработен от рог с богато инкрустирана дръжка. Сред произведенията има и ергенски нож, който е първият нож, който бащата подарява на сина си, когато му порасне брада. Колкото по-украсен е ножът, толкова по-заможно е семейството на момчето. Сред експонатите в изложбата е и каракулакът (ушат нож), използван от овчарите за защита, който майсторът сравнява с тракийската махайра. Той е известен и като родопски или овчарски нож със специфична форма на края на дръжката, която прилича на уши, за да не се изплъзва от ръката.

Изложбата може да бъде разгледана до 17 декември 2021 г.

 

Източник: Plovdiv Now

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html